OVERZICHT. Deze schade richtte de herfststorm aan in Limburg

Print
OVERZICHT. Deze schade richtte de herfststorm aan in Limburg

In Wellen raakten twee auto’s beschadigd nadat de muur van een beschermde hoeve instortte. Foto: Jozef Croughs

Bij de noodcentrale zijn zondag ruim 100 oproepen voor stormschade binnengekomen. De oproepen kwamen uit alle hoeken van de provincie. Het merendeel ging over bomen of takken van bomen die op de weg, elektriciteitskabels of een voertuig lagen, hekken die waren gaan vliegen, enzovoort. De schade was op de meeste plekken beperkt. Uit voorzorg waren enkele stadparken - Sint-Truiden en Bilzen - gesloten voor het publiek.

Boom boort zich door dak van huis

De storm richtte zondagvoormiddag ook schade aan in de Kounterstraat in Gellik (Lanaken). Een berkenboom met drie stammen ging er tegen de vlakte. De grootste stam kwam op het dak van een huis terecht.

OVERZICHT. Deze schade richtte de herfststorm aan in Limburg
De brandweer verwijderde de boom met een hoogtewerker. Foto: Johnny Geurts

Om 10 uur viel één van de stammen als eerste om. “Gevolgd door de kortere tweede stam”, vertelt bewoonster Els Corthouts (36). “De boom viel over de houten omheining op de weg. Ik was de brandweer daar net over aan het bellen toen ik de hoogste boom zag omhellen en recht op ons afkomen. Met een knal viel hij op de woning. De takken boorden zich gedeeltelijk door het leien pannendak”. De brandweer van de zone Oost-Limburg kwam met de hoogtewerker ter plaatse om de boom te verwijderen. “We moesten opletten dat er geen stukken hout op de glazen veranda vielen. De boomstam hebben we onderstut om een verzakking van de boom tijdens onze werken te voorkomen”, aldus de overste van de brandweerploeg.

Muur van beschermde hoeve valt op auto’s

In de Veerstraat in Wellen zijn zondagvoormiddag de twee auto’s van Koen Lepez beschadigd nadat de muur van een beschermde hoeve instortte. De buren klagen al langer de bouwvalligheid van de hoeve aan, maar een oplossing blijkt moeilijk omdat het gebouw beschermd is.

“Dit dossier sleept nu al jaren aan”, zucht Lepez. “In juni heb ik de nood aan afbraak of restauratie al aangekaart bij de lokale overheid. Het gebouw stond toen al op instorten. Helaas is er geen aandacht besteed aan mijn oproep. Nu is het verkeerd afgelopen. De muur is op het dak van onze garages gevallen. Zowel onze Mercedes als de Toyota terreinwagen raakten zwaarbeschadigd”.

OVERZICHT. Deze schade richtte de herfststorm aan in Limburg
Ook de Mercedes van het gezin raakte beschadigd. Foto: Jozef Croughs

Burgemeester Els Robeyns (sp.a-ROB) kwam gisterennamiddag ter plaatse. Zowel de eigenaars als de gemeente willen niet liever dan dat het 150 jaar oude gebouw, in de volksmond beter bekend als de hoeve ‘bij ria van bonen’, zo snel mogelijk wordt afgebroken.

Er is wel interesse om het gebouw te kopen, maar de kandidaat-kopers haken telkens af omdat het om een beschermd gebouw gaat. “Helaas deelt Monumenten en Landschappen, afdeling Onroerend Erfgoed nog niet dezelfde mening”, zegt burgemeester Robeyns. “Tijdens de junistorm dit jaar zijn inspecteurs komen kijken naar de schade en het instortingsgevaar. Maar zij hebben verder niets gedaan om de bescherming van het gebouw op te heffen. De brandweer van Hasselt heeft vandaag wel al een stuk van de gevel afgebroken om verder instortingsgevaar te voorkomen. Een aantal losse dakpannen zijn verwijderd en een van de rijstroken is afgesloten. Ik heb een veiligheidsverslag van de brandweer gevraagd. Wij hopen dat de dienst beschermde monumenten snel toestemming geeft om de onveilige situatie aan te pakken”.

Dak van loods waait weg

In het Tongerse gehucht Blaar waaide het dak van een loods weg. De brokstukken kwamen in de tuin terecht. Niemand raakte gewond.

OVERZICHT. Deze schade richtte de herfststorm aan in Limburg
Foto: Dirk Roefflaer

De loods bevindt zich achter de woning van de familie Pot, langs de straat Tomveld. “Om 11 uur is het volledige dak van de loods opgetild”, vertelt de Nederlander Martijn Pot. “Ik was niet thuis. De loods werd vroeger gebruikt als magazijn voor een drankhandel”. Het dak belandde in de tuin van de eigenaar, deels op de afsluiting van de buren. De brandweer zaagde het afgewaaide dak in stukken en ruimde het op.