Juppé verklaart strijd met Fillon geopend, Sarkozy uitgeschakeld

Print

De voormalige Franse premier François Fillon noemde de eerste ronde van de open rechtse voorverkiezingen een “opmerkelijk succes”. Volgens de gedeeltelijke resultaten haalde Fillon met 44,2 procent de beste score. Hij plaatste zich voor de tweede ronde, waar hij het zal opnemen tegen Alain Juppé, die 28,4 procent haalde. Oud-president Nicolas Sarkozy werd derde.

Alain Juppé was maandenlang de grote favoriet in de peilingen voor de eerste ronde van de open, rechtse voorverkiezing. Maar zondag haalde Fillon volgens de voorlopige resultaten verrassend 44,2 procent van de stemmen, tegenover 28,4 procent voor Juppé.

François Fillon was vijf jaar premier onder Sarkozy, die zondag met 20,7 procent van de stemmen als derde eindigde. “Vier jaar vocht ik voor het organiseren van deze open verkiezing omdat het me natuurlijk leek dat alle burgers vrij hun mening kunnen geven”, verklaarde Fillon zondagavond in een reactie op zijn overwinning.

“Al maanden en maanden houd ik kalm, vastberaden en serieus vol, met een precies en krachtig project”, zo benadrukte François Fillon.

Juppé verklaart strijd met Fillon geopend, Sarkozy uitgeschakeld
Foto: AFP

Project tegen project

“Ik denk meer dan ooit dat de Franse bevolking zich moet verenigen om de pagina van vijf rampzalige jaren om te draaien, die ons land hebben neergehaald, en het Front National een halt moet toeroepen”, reageerde Juppé, de huidige burgemeester van Bordeaux, die zweeg over het verlies van Sarkozy.

“Het is een strijd van project tegen project, die morgen start. De eerste ronde leverde een verrassing op, volgende zondag wordt een nieuwe verrassing, als jullie het willen”, zei Juppé nog.

Bijna vier miljoen Fransen namen zondag deel aan de eerste voorverkiezingen van rechts, veel meer dan verwacht. Bij de voorverkiezingen van de Socialistische Partij brachten in 2011 ruim 2,6 miljoen kiezers hun stem uit in de eerste ronde.