© rr - archief

Turks wetsvoorstel: verkrachters kunnen met slachtoffer trouwen om straf te ontlopen

De Verenigde Naties hebben zaterdag hun “ongerustheid” uitgedrukt over het Turkse wetsvoorstel dat in sommige gevallen toelaat dat verkrachters met hun slachtoffers kunnen trouwen om hun straf te ontlopen.

Dergelijke vormen van geweld tegen kinderen “zijn misdaden die bestraft moeten worden”, aldus Christophe Boulierac, woordvoerder van het VN-kinderrechtenfonds Unicef. Het fonds is “heel erg ongerust over het wetsvoorstel (...) dat een soort amnestie invoert voor de daders van misbruik van kinderen.”

Leden van de regeringspartij AKP hadden een controversieel wetsvoorstel ingediend waardoor verkrachters onder bepaalde voorwaarden met hun minderjarig slachtoffer kunnen trouwen om straffen te ontlopen. Het voorstel overleefde donderdagavond al een eerste stemmingsronde, maar moet dinsdag ook nog een tweede stemming doorstaan.

“We roepen alle leden van het parlement op te doen wat ze kunnen opdat de kinderen van Turkije het best beschermd worden tegen deze hatelijke misdaden”, aldus Boulierac.

De wet zou van toepassing zijn op gevallen van seksueel misbruik op minderjarigen die voor 16 november 2016 plaatsvonden en waarbij geen geweld of dreiging werd gebruikt of waarbij niet tegen de wil van het kind werd gehandeld. In totaal zou ze daardoor een oplossing bieden voor ongeveer 3.000 mannen.

Ondanks de groeiende kritiek, verdedigt de Turkse regering het wetsvoorstel. Minister van Justitie Bekir Bozdag zei zaterdag dat de wet juridische problemen bij kindhuwelijken uit de wereld zou helpen en geen amnestie voor misdadigers zou vormen.