Eerste namen van regering Trump bekend

Print
Eerste namen van regering Trump bekend

Foto: AP

Donald Trump heeft verschillende mensen een post in zijn regering aangeboden. De positie van minister van Justitie is voor senator Jeff Sessions uit Alabama. Michael Flynn wordt nationale veiligheidsadviseur en parlementslid Mike Pompeo wordt CIA-directeur.

Eerste namen van regering Trump bekend
Jeff Sessions Foto: REUTERS

Jeff Sessions (69) sprong al op de trein van Trump vooraleer de vastgoedmagnaat de Republikeinse nominatie binnenhaalde, en adviseerde hem tijdens de campagne aangaande immigratie. De favoriet van Trump voor het ambt van Justitieminister belandde in 1996 voor het eerst in de Senaat. In 2014 kreeg hij een vierde ambtstermijn in de Hoge Vergadering.

De voormalige aanklager uit Alabama is tegen elke vorm van staatsburgerschap voor immigranten zonder papieren en was een voorstander van Trumps idee om een muur te bouwen aan de grens met Mexico.

Sessions is niet zonder controverse. Zo werd hij in 1986 geweigerd als federale rechter omdat hij zich racistisch had uitgelaten. Hij had onder andere gegrapt dat het enige probleem dat hij had met de Ku Klux Klan hun drugsgebruik was. Een blanke advocaat die werkte voor zwarte cliënten zou hij “verrader van het ras” hebben genoemd. Daarnaast zouden burgerrechtenbewegingen volgens hem ook “on-Amerikaans” zijn.

Michael Flynn

Eerste namen van regering Trump bekend
Michael Flynn Foto: REUTERS

Ook oud-generaal Michael Flynn (57) was al nauw betrokken bij de campagne van Trump. Hij werd in 2012 door president Obama aangesteld als hoofd van de inlichtingendienst van de Amerikaanse krijgsmacht. In 2014 legde hij zijn functie neer. Zijn leiderschap werd destijds als “erg chaotisch” omschreven. Sinds hij opstapte, is Flynn een groot criticus van Obama omdat die zijn inziens niet hard genoeg optreedt in het Midden-Oosten.

Mike Pompeo

De nieuwe directeur van de CIA staat bekend om zijn steun aan de wapenlobby NRA en voor het afkeuren van abortus als het leven van de moeder niet in gevaar is.

Ook Pompeo (52) werd in het verleden beschuldigd van racisme. Hij moest zich verontschuldigen voor een beledigende tweet die zijn campagneteam had verstuurd toen hij opkwam voor het Congres in 2010. Daarin werd zijn tegenstander Raj Goyle als een “tulband” omschreven die “een moslim, een hindoe, of wie weet wat zou kunnen zijn”.

Eerste namen van regering Trump bekend
Mike Pompeo. Foto: AP