Chinese taikonauten landen veilig na langste Chinese ruimtevlucht ooit

Print
Chinese taikonauten landen veilig na langste Chinese ruimtevlucht ooit

De taikonauten bij hun vertrek vorige maand. Foto: AFP

Een capsule met daarin twee Chinese astronauten is vrijdag veilig geland, zo heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De op 17 oktober met een Lange Mars 2F draagraket gelanceerde Shenzhou-11 smakte na afremming door een groot valscherm om 14.07 uur Peking-tijd (07.07 uur Belgische tijd) in Binnen-Mongolië op de grond. Aan boord waren Jing Hiapeng en Chen Dong die de langste bemande Chinese ruimtevlucht ooit hebben gemaakt.

Het hoofd van de bemande Chinese ruimtevaart, Zhang Youxia, gewaagde tijdens een rechtstreekse uitzending op de staatstelevisie van een “algeheel succes” van de missie. Er was echter niet te zien hoe de twee taikonauten de capsule verlieten.

Volgens Xinhua zijn de twee in goede gezondheid gerapporteerd door het bergingsteam.

Zij hebben dertig dagen in het experimentele Chinese ruimtestation Tiangong-2 geleefd en gewerkt waar ze een groot deel van hun tijd doorbrachten met het testen van technologie voor nog langere ruimteverblijven. Het was de zesde bemande Chinese ruimtevlucht. Voor Hiapeng was het reeds de derde missie, voor Dong was alles nieuw.

Het embryonale ruimtestation blijft op een hoogte van 393 km rondom onze planeet wentelen en er zullen vanop de grond bestuurde experimenten in plaatsvinden. In april lanceert Peking de Tianzhou-1, het eerste Chinese vrachtruimteschip. Het zal vast komen te hangen aan de Tiangong-2.

Tegen 2020 wil Peking een volwaardig ruimtestation hebben. Daarvoor dient in 2028 een kernelement de ruimte in te gaan.