Koning Filip bezoekt in het geheim F-16’s die strijden tegen IS

Koning Filip heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de F-16’s die terreurgroep IS bestrijden in Syrië en Irak, enkele weken na de Russische beschuldigingen over burgerdoden door Belgische bombardementen. Het bezoek bleef om veiligheidsredenen strikt geheim tot het staatshoofd weer voet op Belgische bodem zette.

Sinds begin juli nemen zes Belgische F-16’s opnieuw deel aan de internationale strijd tegen terreurgroep IS, met voortaan het mandaat om ook boven Syrië luchtaanvallen uit te voeren. Iets wat ze zowat één keer op twaalf ook doen. De teller van het totale aantal vluchten staat intussen alweer op 336, goed voor 1.670 vlieguren.

Half oktober leek het plots echter misgegaan. Rusland beschuldigde ons land ervan zes burgerdoden te hebben gemaakt. Uit het bewijs dat Moskou aanleverde - een kaart met de elektronische kentekens van de gevechtsvliegtuigen die effectief in de regio waren geweest - bleek uiteindelijk dat de Belgische straaljagers niets te verwijten viel.

Van onrust is echter nooit sprake geweest op de Belgisch-Nederlandse basis in Jordanië, verzekerde een Belgische gevechtspiloot dinsdag anoniem in de marge van het koninklijk bezoek. “Voor ons was meteen zeer duidelijk dat wij er niets mee te maken hadden. We staan recht in onze schoenen. Alles is intussen ook duidelijk weerlegd in het parlement.”

De doortocht van koning Filip - vergezeld van zijn Jordaanse evenknie Abdullah II - noemt de piloot “een eer”. “Hij is toch de vertegenwoordiger van het land dat wij dienen”. Of het voor hem ook een welgekomen bevestiging is dat het thuisfront hen ondanks de heisa blijft steunen? “Niet speciaal, want daar heeft niemand hier ooit aan getwijfeld.”

Een tegensignaal geven na de Russische aantijgingen was ook niet de bedoeling van het bezoek, klinkt het in de entourage van koning Filip. “De koning doet elk jaar twee activiteiten rond Defensie. Hij is ook nog steeds de opperbevelhebber. Bovendien zijn de banden met het Jordaanse leger en het Jordaanse koningshuis erg goed, zijn beide koningen ongeveer even oud én allebei gevechtspiloot.”