Food

Albert Heijn schrapt benaming ‘sap’ na klacht

Print
Albert Heijn schrapt benaming ‘sap’ na klacht

Foto: Shutterstock

Supermarktketen Albert Heijn gebruikt volgens de Nederlandse onafhankelijke organisatie Foodwatch onterecht de term 'sap' voor enkele van zijn producten. De supermarkt gaf gehoor aan die aanklacht en schrapt die benaming nu bij zeven van die producten. De benaming 'sap' mag volgens de wetgeving namelijk enkel gebruikt worden als het product voor honderd procent uit vruchtensap bestaat.

Volgens Foodwatch, dat zichzelf omschrijft als de onafhankelijke voedselwaakhond in Nederland, gaat Albert Heijn het boekje te buiten bij de omschrijving van zeven van hun producten in de webwinkel. Daarbij wordt de term 'sap' volgens hen ten onrechte gebruikt, want volgens de Nederlandse wetgeving mag iets pas als sap worden omschreven als het voor honderd procent uit vruchtensap bestaat en er geen water en suiker werden aan toegevoegd.

Een criterium waar volgens Foodwatch onder andere 'AH Basic multivitamine sap' niet aan voldeed. Daarom diende de voedselwaakhond in oktober klacht in bij Reclame Code Commissie. Albert Heijn wachttte hun uitspraak niet af en veranderde nu de naam al. Ook de beschrijving van zes andere andere dranken werd aangepast. Het gaat daarbij onder andere over dranken van het huismerk, Healthy People en The Berry Company. De supermarktketen liet in een mededeling weten dat "het nooit de bedoeling was om de klanten te misleiden". 

Bij Foodwatch zijn ze tevreden met het resultaat, maar ze hebben ook een waarschuwing in petto voor de consumenten wat betreft misleidende vruchtensappen. "Een beproefde methode is om een drankje het uiterlijk te geven van puur vruchtensap. Dat wordt gedaan met grote stukken fruit op de verpakking. Daarmee willen ze een drankje boordevol suiker, met een paar toegevoegde vitaminen en een vette vitamineclaim, gezond laten lijken", klinkt het. "Hoewel zo veel consumenten op het verkeerde been worden gezet, is het helaas allemaal wettelijk toegestaan."

 

Niet te missen