Vrouw heeft ongeneeslijke kanker, maar dankzij haar jeugdliefde is ze gelukkiger dan ooit tevoren

Print

Emmy Collett heeft nog maar vijf jaar te leven maar ze doet er alles aan om er het allerbeste van te maken. En dat alles dankzij de onvoorwaardelijke steun van haar jeugdliefde.

Jake Coates en Emmy zaten samen op de lagere school en waren elf jaar toen Jake Emmy voor het eerst op date vroeg. Hij deed dat met een papiertje tijdens de les, waarbij hij onderaan twee vierkanten had getekend. Eentje voor “JA” en eentje voor “NEE”. Emmy twijfelde geen seconde en vulde meteen “JA” in. “Ik wist meteen dat hij ‘the one’ was”, vertelt Emmy in een blog. “We hadden zelfs gepland om samen naar de universiteit te gaan. Tot Jake besliste om te gaan reizen... Ik was ziedend. Daarna verloren we elkaar uit het oog.”

In 2013 ging Emmy aan de slag als leerkracht en begon ze te trainen voor een marathon. Na een tijdje kreeg ze pijn tijdens het lopen en werd ze ook sneller moe. Ze dacht het aan het intensief sporten lag. Ook toen ze constant diarree kreeg en bloed begon te verliezen. Op hetzelfde ogenblik kreeg ze terug contact met Jake, die uit het niets een mail had gestuurd naar zijn jeugdliefde. “Ik had toen een relatie maar toen die afliep, heb ik meteen iets terug gemaild.”

Terminaal

“Hij woonde in Australië maar kwam naar Engeland voor een vakantie”, zegt Emmy. “Ik vloog in zijn armen en was meteen weer verliefd. Op het einde van zijn verblijf besloten we om terug een relatie te beginnen. Daarna ben ik naar Australië gevlogen om hem te zien. Ik voelde me ook al wat beter. Toch raadde Jake me nogmaals aan om me te laten checken. Dat deed ik dan ook bij mijn huisarts, die me recht naar het St George’s Hospital in Londen stuurde.”

“Het resultaat was snel bekend: schildklierkanker. Ik belde Jake in tranen. We hadden een reis naar de Filipijnen geboekt maar ik kon niet meer ademen. Jake bracht me opnieuw naar het ziekenhuis, waar na een scan bleek dat de kanker helemaal uitgezaaid was: in mijn longen, lever, botten... Ik was plots terminaal.”

Bucket list

De volgende ochtend vroeg Jake zijn Emmy ten huwelijk. Uiteraard zei Emmy, zoals toen ze elf waren, volmondig “JA”. Jake nam ontslag en verhuisde naar Engeland. Emmy kreeg nog te horen dat haar kanker te genezen had geweest indien het sneller ontdekt was. “Maar daar had ik geen oren naar. Het was te laat. Ik wilde vanaf dan elke seconde doen tellen”, zegt ze. “Op een dag somde ik enkele zaken op die ik nog zeker wilde doen: een concert van Coldplay meemaken, een tattoo laten zetten en een thee drinken in het Ritz. Al snel kwamen we tot een bucket list.”

Sindsdien is het duo vaak op pad om Emmy’s lijst af te werken. Naar Coldplay is ze al gaan kijken, een tattoo heeft ze ook, net als een thee gedronken in het Ritz, trouwen, en een puppy in huis halen. Nog te gaan? Haar Jake zoenen op de top van de Eiffeltoren, een première van een film meemaken, op TV komen en een ballonvaart maken.