Smakelijk lachen met eten: van gebraden everzwijn tot gebroeders Kellogg

Print

Foto: Liliane Vanbrabant

Bree - Op donderdagavond 10 november bracht Ilse Landuyt voor Davidsfonds-Bree een lezing over de sociaalhistorische geschiedenis van eten en drinken.

Ilse startte haar lezing met de indeling van het publiek in armen en rijken, om op die manier in de loop van de eeuwen een duidelijk beeld te krijgen van wat op ieders bord terecht kwam. Met een uitgebreide powerpoint, ontelbare anekdotes en humoristische kanttekeningen had ze het over de culinaire geschiedenis, zoals wij het op school nooit gehoord hebben. De Kelten met hun gebraden everzwijnen, de Romeinen met hun liggende eetfestijnen, Apicius, de legendarische grondlegger van de West-Europese gastronomie met zijn ‘De re coquinaria’ enz.… Alle episodes uit de geschiedenis kwamen aan bod. Gedurende ongeveer anderhalf uur confronteerde ze ons met uitdrukkingen, spreekwoorden en culinaire begrippen die we allemaal wel kennen en gebruiken, maar waarvan we de oorsprong eigenlijk nu pas achterhaalden! Onvoorstelbaar leerrijk en interessant! Af en toe viel er ook wat te proeven: mede, garum, peperkoek en chocolade. Uiteindelijk belandden we in onze moderne tijd met vertrouwde namen zoals August Oetker, de gebroeders Kellogg, maar ook met recentere voorschriften van het voedselagentschap over het gebruik van insecten en larven in de voeding… De interessante en tegelijk humoristische uiteenzetting werd afgesloten met een glaasje wijn bij een gezellige babbel.

Foto's o.a. van Guido Van Hoef


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio