Onze chef sport: "Selectie Simons zegt veel over andere kandidaten"

Print
Onze chef sport: "Selectie Simons zegt veel over andere kandidaten"

Foto: Photo News

Cleveland. Zegt dat u iets? Het doet misschien denken aan de NBA-kampioen. Voor Timmy Simons heeft Cleveland een andere betekenis. De aanvoerder van Club Brugge speelde er zijn laatste minuten als Rode Duivel. Op 29 mei 2013 won België tegen de VS (2-4) met Simons in de basis. Sinds afgelopen nacht mag de Vlaams-Brabander zich opnieuw international noemen. Tot grote verbazing. Want begin volgende maand moet er ten huize Simons een erg grote verjaardagstaart aangerukt worden om er veertig kaarsjes op te krijgen. Mocht de Club-speler vanavond ook nog in actie komen tegen Estland wordt hij meteen de oudste Rode Duivel ooit.

In feite zou Timmy Simons, die in 2014 niet meer geselecteerd werd voor het WK en nadien in de bloemetjes werd gezet voor zijn interlandcarrière, nooit meer Rode Duivel worden. Het zegt alles over de defensieve problemen die Roberto Martinez heeft. Met alle respect, maar als je Simons weer in het Belgische shirt moet hijsen, dan zegt dat veel over de andere kandidaten. Martinez heeft het duidelijk niet begrepen op Nicolas Lombaerts. De bondscoach verklaarde dat Lombaerts niet fit genoeg zou zijn en haalde vorige vrijdag Leander Dendoncker al bij de selectie om de afwezigheid van Kompany op te vangen. Ook Jason Denayer ligt duidelijk niet in de bovenste schuif. Hij moet het afleggen tegen de negentien jaar oudere Simons.

Waarom precies Timmy Simons dan? We horen u de vraag al stellen. Roberto Martinez wil de (jonge) spelers een signaal geven. Dat denken wij. Martinez vertelde ons twee weken geleden nog dat hij bij blessures uit de U21 wil putten om zo de kloof met de A-ploeg kleiner te maken. Maar in de voorbije kwalificatiewedstrijden maakten de Jonge Duivels er een zootje van. Daarom koos hij eerder ook al voor Sébastien Pocognoli. De keuze voor Simons is ook een soort van ‘protest-selectie’. Want Martinez weet ook wel dat de Vlaams-Brabander enkel en alleen een optie voor de erg korte termijn is. Als het WK over twee jaar in Rusland gespeeld wordt, zal Timmy Simons 41 en een half jaar oud zijn. De bondscoach wil de anderen wakker schudden. Martinez kiest ook voor Timmy Simons omdat hij met zijn ervaring snel zou kunnen omschakelen van een defensie van drie naar eentje met vier verdedigers. Bovendien voelt hij zich zowel op het middenveld als achterin in zijn sas, is hij haast nooit geblesseerd en kent hij het reilen en zeilen binnen de nationale ploeg.

Neemt de Belgische bondscoach toch een risico door een bijna 40-jarige speler te selecteren? Mocht hij Simons voor een groot eindtornooi aanduiden, dan wel. Maar voor een wedstrijdje tegen Estland, neen, dat mag geen probleem vormen. Ook op zijn 45ste zou de Club Bruggeling de Estse aanvallers nog in zijn broekzak moeten kunnen stoppen.