Minstens twee doden na aardbeving in Nieuw-Zeeland

Print

Het ministerie van Nieuw-Zeeland waarschuwt zijn inwoners voor een tsunami tot 5 meter hoog. Dat is het gevolg van een erg zware aardbeving die het zuiden van Nieuw-Zeeland heeft getroffen. De politie vraagt dat iedereen hogere grond opzoekt.

De eerste golven van de tsunami zouden aangekomen zijn aan de kust. De zee trekt zich ongeveer 2,5 meter terug.

Hoewel het Amerikaanse Tsunami Warning Center eerst zei dat er geen gevaar was voor een tsunami, waarschuwt het Nieuws-Zeelandse ministerie voor Civiele Bescherming en Rampen Management (MCDEM) toch voor zo’n vloedgolf.

“Iedereen in de buurt van de oostkust moet zich naar hoger gelegen gebied verplaatsen”, klinkt het nu door het ministerie op Twitter. "Ga onmiddellijk naar het binnenland of zoek hogere gelegen grond." 

Gevaar nog niet voorbij

Tegelijk waarschuwt het ministerie dat het uren kan duren voordat de tsunami achter de rug is. "De eerst golf kan niet de grootste zijn." Volgens de autoriteiten moeten de inwoners nog steeds op hun hoede zijn.

 

Het ministerie waarschuwt de bevolking ook voor mogelijke naschokken. “Elke keer als er een is, zoek dan bescherming en blijf daar”, klinkt het.

 

Zware aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter

De aardbeving gebeurde op 95 kilometer van het stadje Christchurch. Dat werd in 2011 ook al getroffen door een zware aardbeving. Toen kwamen 185 mensen om het leven en werd het centrum van de stad verwoest.

Minstens twee doden na aardbeving in Nieuw-Zeeland
In 2011 werd Christchurch al getroffen door een zware aardbeving. Foto: AFP

De aardbeving was zo zwaar dat ze tot in de hoofdstad Wellington gevoeld werd, zo’n 400 km verder. De Nieuw-Zeelandse krant The Herald bericht dat in de hoofdstad de sirenes loeiden en dat mensen de straat op vluchtten. Voorlopig zijn er nog geen meldingen van slachtoffers of schade.

 

Verschillende mensen delen via Twitter wat voor impact de aardbeving in hun huizen had.