Natuurvereniging Orchis wandelt in Zutendaal

Print

Foto: Bernadette Claes

Zutendaal - Zondag 6 november wandelde Natuurvereniging Orchis op de Hesselsberg in Zutendaal.

In het parochiecentrum van Zutendaal verwelkomt gids Piet Martens de twintig wandelaars. Aan de hand van een kleine diavoorstelling werden we ingewijd in de cultuurhistorie en de natuur van het vroegere landschap van Gebroek. Hier is de eerste kern van Zutendaal gesitueerd.
Dan nam Piet ons mee naar de vallei van de Gebroekerbeek. Ze vormt een smalle vallei tussen de Blookberg en de Lietenberg. Deze laatste werd ooit afgegraven als zandgroeve en nadien terug opgevuld als gemeentelijke stortplaats. Het is nu vooral bekend als het blotevoetenpad. We komen in het gehucht Gebroek via een oud kerkwegeltje: Niehskes péédsje.
Het gehucht ligt op de zuidflank van de Gebroekerbeekvallei. Hier toonde Piet ons het landbouwsysteem van de potstaleconomie met akkers bij de boerderijen en de hooilanden in het beekdal. Het uitgestrekte heideveld diende als weidegrond voor de schapen.

We kwamen langs verlaten buitenverblijven. Op een eerlijke en kritische manier gaf Piet uitleg over de inbreuken in het landschap. Met enige fierheid toonde hij ook de jonge struikjes van de jeneverbes. Voor het eerst sinds tientallen jaren groeien er weer jonge plantjes in het wild.
Dan klommen we uit het dal naar de Hesselsberg. Op de top bij het Mariabeeld zagen we dat de heide zich na het kappen van de dennen terug herstelt. Langs het pad naast de Zutendaalbeek trokken we naar het vijverplein. Hier eindigde deze mooie wandeling.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio