“Trump wil zo snel mogelijk af van klimaatakkoord Parijs”

Print
“Trump wil zo snel mogelijk af van klimaatakkoord Parijs”

Foto: AP

Donald Trump wil de Verenigde Staten binnen het jaar terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft een bron uit zijn team dat werkt aan de machtsoverdracht gezegd tegen persbureau Reuters.

De opluchting was groot toen vorig jaar in Parijs een nieuw klimaatakkoord werd bereikt. De bedoeling van het akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden. Op die manier moeten de gevolgen van de klimaatverandering beperkt blijven.

In het akkoord is ook een clausule opgenomen waardoor een land een procedure kan opstarten om onder het verdrag uit te komen. Die procedure zou normaal vier jaar in beslag nemen, maar volgens de bron van Reuters wil Trump de procedure omzeilen. Door de VS terug te trekken uit het klimaatverdrag van 1992, dat geldt als de basis voor het akkoord van Parijs, zou het land binnen het jaar van het verdrag van 2015 kunnen af zijn.

Een andere manier waarop de VS uit het akkoord van Parijs kan stappen is gewoon een presidentieel bevel van president Trump. Daarmee zou de Amerikaanse handtekening onder het verdrag ongedaan gemaakt kunnen worden. Het team van Trump zou nu aan het bekijken zijn welke optie ze zullen gebruiken.

“Hoax uitgevonden door de Chinezen”

Trump is erg kritisch over klimaatverandering. Tijdens de kiescampagne noemde hij het nog een “hoax die was uitgevonden door de Chinezen”. Hij vindt dat de VS en Amerikaanse bedrijven te veel benadeeld worden in het klimaatakkoord. Trump overweegt ook om een klimaatscepticus aan te duiden als minister van Milieu.

Kerry sust ongeruste landen op klimaattop

“Trump wil zo snel mogelijk af van klimaatakkoord Parijs”
Foto: AP

Momenteel heeft in Marrakech een klimaattop plaats waar 200 landen opnieuw hun steun uitspreken voor het Parijse klimaatakkoord. De ongerustheid bij andere landen is groot omdat een terugtrekking van de VS het hele akkoord in duigen kan doen vallen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beloofde zich te blijven inzetten voor het akkoord. “We gaan moeten wachten om te zien hoe de nieuwe regering dit onderwerp behandelt, maar ik denk dat we op de goede weg zijn en dat de Amerikanen daarvan overtuigd zijn”, vertelde Kerry. Hij maakte zich ook sterk dat er een verschil zit tussen de uitspraken tijdens een kiescampagne en de manier waarop geregeerd wordt.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen