Terugblik op de avond die Parijs voorgoed veranderde

Print
Het is exact een jaar geleden dat in Parijs 130 mensen om het leven kwamen bij een reeks terroristische aanslagen. In Parijs zijn vandaag enkele sobere herdenkingen gepland.

Om 21u10 op 13 november begon een avond die Parijs voorgoed veranderde. Tijdens de interland tussen Frankrijk en Duitsland brengen drie zelfmoordterroristen hun bomgordel tot ontploffing net buiten het Stade de France. Naast de daders valt er één dode. President Hollande, die de wedstrijd in het stadion volgt, wordt meteen in veiligheid gebracht. 

Een kwartier later openen terroristen het vuur op terrassen in het tiende en elfde arrondissement van Parijs. De schutters kunnen ontkomen met hun auto.

Ondertussen worden in concertzaal Bataclan verschillende mensen gegijzeld. Ze waren naar een optreden van The Eagles of Deathmetal aan het kijken toen de terroristen binnenvielen. Pas rond 1 uur kan de politie de gijzeling stoppen. Drie van de vier gijzelnemers plegen zelfmoord door hun bomgordel te laten ontploffen. De vierde gijzelnemer, Salah Abdeslam, kan vluchten naar Molenbeek. Daar kan hij pas in maart van dit jaar worden opgepakt .

Herdenking

In Parijs vinden vandaag verschillende herdenkingen plaats. Deze voormiddag onthullen de Franse president Hollande en de burgemeester van Parijs, Anne Hidalog, gedenkplaten op de verschillende locaties van de aanslagen. Rond de middag worden dan door de slachtofferorganisaties ballonnen losgelaten aan het gemeentehuis en is er een herdenking achter gesloten deuren. Vanavond leidt de Parijse aartsbisschop André Vingt-Trois een herdenkingsmis in de kathedraal Nôtre-Dame. 

De herdenking wordt bewust sober gehouden om te vermijden dat de indruk ontstaat dat de aanslagen politiek gerecupereerd worden, zes maanden voor de Franse presidentsverkiezingen. Dat is ook de reden waarom president Hollande geen toespraak zal houden tijdens de onthulling van de gedenkplaten. 

Gisterenavond was al erg emotioneel voor vele Parijzenaren. Concertzaal Bataclan ging voor het eerst sinds de aanslagen weer open met een concert van de Britse zanger Sting. 

 

 

Lees meer over de aanslagen in Parijs