Eén echte vedette bij Estland

Maak kennis met Pohlak, de prettig gestoorde voorzitter van Estland

Print
Maak kennis met Pohlak, de prettig gestoorde voorzitter van Estland

Foto: HBvL

In ons land is het met François De Keersmaecker aan het hoofd van de voetbalbond nauwelijks voor te stellen. Maar bij gebrek aan echt aansprekende namen, is de Estse bondsvoorzitter Aivar Pohlak (54) de vedette bij de tegenstander van zondag.

De Rode Duivels kennen Pohlak al langer. In oktober 2002, toen ze voor het eerst in Tallinn gingen spelen, gingen ze in de clinch met de bondsvoorzitter. Omdat het veld toen besneeuwd lag, organiseerden de Duivels daags voor de wedstrijd een sneeuwballengevecht. Toen Pohlak dat merkte, wees hij de Belgen als een bende schooljongens terecht en ging hij verbaal in de clinch met toenmalig bondscoach Aimé Anthuenis. Die dacht dat hij de klusjesman voor hem had staan en was zich er niet van bewust dat het de voorzitter van de voetbalbond betrof. De toen pas 40-jarige voorzitter zag eruit als een houthakker die in de stad verdwaald was.

Alles met auto

Bij de loting anderhalf jaar geleden zagen we hem weer: forse baard, wilde, lange, grijze haren en getooid in geruit hemd met een schapenvelletje als overgooier. Als enige niet in kostuum, laat staan met das. Op een bepaald moment kwam Pohlak in beeld op tv terwijl hij het gevoel bij de eeuwig durende loting treffend in beeld bracht: met een lange geeuw.

Pohlak is een heel merkwaardig man. Hij woont op het eiland Saarema, zijn dichtste buur woont op één kilometer. Hij vliegt nooit en doet alle verplaatsingen met de auto “omdat een mens niet gemaakt is om te vliegen”. Pohlak heeft 675.000 kilometer op zijn Toyota Land Cruiser staan, maar hij komt niet naar België afgezakt.

Hij presteerde het in 2009 om alle FIFA-landen, inclusief voorzitter Sepp Blatter, in Estland uit te nodigen voor het 100-jarige bestaan van de Estse voetbalbond. Toen iedereen aanschoof voor het diner, zei hij doodleuk dat de bond eigenlijk geen 100 jaar bestaat, maar dat er 100 jaar werd gevoetbald in Estland. Blatter keek toen even sip als bij zijn ontslag vorig jaar.