© vrs

Oppositie krijgt opnieuw gelijk: “Stad moet niet volledig opdraaien voor schade heraanleg Grote Markt”

De gouverneur heeft de beslissingen van het Truiense schepencollege en de gemeenteraad geschorst die de betaling van 975.000 euro schadevergoeding aan de aannemer van de Grote Markt goedkeurden. Volgens de oppositie draagt niet alleen de stad de schuld voor de vertraging van de werken.

Raf Vanmechelen

Oppositiepartijen sp.a en N-VA willen dat er een deskundige wordt aangesteld om te onderzoeken of de dading van 975.000 euro, die het stadsbestuur betaalde aan de aannemer die de Grote Markt in Sint-Truiden vernieuwde, wel terecht is. “Wij willen weten over welke schade het effectief gaat en welke partijen mee verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor het betalen van de schadeclaim”, aldus fractieleiders Filip Moers (sp.a) en Jo François (N-VA).

Tijdens de uitvoering van de werken zijn er tussen de stad en de aannemer betwistingen gerezen en vorderde de aannemer een schadeclaim van 1.767.944,24 euro. Het stadsbestuur zou niet tijdig klaar geweest zijn met alle plannen waardoor de aannemer vertraging opliep.

Het schepencollege kwam in juli overeen om te schikken voor 975.000 euro. “Het college was niet bevoegd om die beslissing te nemen”, zegt Jo François. Volgens Moers blijkt uit correspondentie van de aannemer dat ook nutsbedrijven aan de basis van schade lagen. “Ook die partijen moeten in de betwisting betrokken worden”, zegt Moers.

De schadeclaim mag dan wel betaald zijn, nu geeft provinciegouverneur Herman Reynders de oppositie gelijk. Hij schorst zowel de beslissing van het college als die van een maand later van de gemeenteraad. “We willen vooral dat de stad niet volledig opdraait voor het bedrag en krijgen nu gelijk over de ganse lijn na onze klacht eind augustus.”

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) is karig met commentaar. “Ik heb nota genomen van de beslissing en we gaan ons als stadsbestuur nu beraden over verdere juridische stappen.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio