Nieuwe ruzie in regering op komst? CD&V kritisch voor begroting

Print
Nieuwe ruzie in regering op komst? CD&V kritisch voor begroting

Foto: BELGA

Meerderheidspartij CD&V vraagt van de federale regering een grotere “sense of urgency” om de begroting in evenwicht te brengen. “Naast socio-economische hervormingen is het ook van het grootste belang om de begroting op orde te zetten”, drukte Kamerlid Griet Smaers minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) donderdag op het hart.

De Europese Commissie waarschuwde woensdag dat het Belgische begrotingstekort dit jaar zou uitkomen op 3,0 procent van het bruto binnenlands product. De staatsschuld zou dit jaar stijgen tot 107 procent van het bbp.

Van Overtveldt beklemtoonde donderdag in de plenaire Kamer vooral de positieve punten uit het rapport. “Ik vat samen: meer groei, meer jobs, meer investeringen, meer koopkracht. Dat staat letterlijk in dat rapport. Dit zijn geen slogans, dit zijn de cijfers en gegevens van de Europese Commissie”, klonk het.

Ondanks de hogere asiel- en veiligheidsuitgaven blijft het nominale tekort binnen de perken, vervolgde Van Overtveldt. Over het structurele tekort zei de N-VA-minister slechts dat een verbetering “uiteraard een prioriteit” is.

Coalitiepartner CD&V toonde zich kritisch. “Ik blijf een beetje op mijn honger over hoe we uit gevarenzone van een tekort van 3 procent kunnen blijven”, zo reageerde Smaers. “We vragen een ‘sense of urgency’ van de regering en een pad richting begrotingsevenwicht. Want naast socio-economische hervormingen is het ook van het grootste belang om de begroting op orde te zetten, om zo de toekomstige generaties te vrijwaren.”

Nieuwe ruzie in regering op komst? CD&V kritisch voor begroting
Griet Smaers. Foto: mto