© Photo News

Grote update op komst van onze identiteitskaart

Een ander uitzicht, hoogbeveiligde chip en andere toepassingen: over hooguit twee jaar kan uw identiteitskaart er vanbuiten én vanbinnen anders uit zien. ‘Het moet mogelijk zijn om tax-on-web vanaf de tablet in te voeren.’

Nikolas Vanhecke

Kijk er de komende jaren nog eens goed naar, want er komt een grondige update van uw identiteitskaart aan. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) schuift in zijn beleidsnota een aantal punten naar voren die een nieuw tijdperk inluiden voor de kaart die elke Belg op zak heeft. Die wijzigingen moeten vervalsingen voorkomen, maar moeten vooral het gebruiksgemak van de doorsnee burger vergroten.

De meest opvallende verandering is de ‘mobiele identiteit’

‘Het moet mogelijk zijn om zich te identificeren via smartphones, tablets en online’, luidt het. In de praktijk zal het er op neerkomen dat elke Belg (als hij of zij dat wil) een digitale kopie van zijn identiteitskaart krijgt. Daarmee kan men online aan de slag.

‘Eén van de minder praktische aspecten aan bijvoorbeeld tax-on-web is dat er een kaartlezer voor nodig is’, klinkt het op het kabinet-Jambon. ‘Die zijn niet voor iedereen eenvoudig om te gebruiken. Met een mobiele identiteitskaart zou het mogelijk zijn om tax-on-web in te vullen vanaf de tablet.’

Vervalsers worden zot

Maar ook aan het kaartje zelf zou er een en ander veranderen. De lay-out, bijvoorbeeld, zou in de toekomst zelfs om de drie jaar worden gewijzigd om vervalsers op het verkeerde been te zetten.

De ambities om vervalsingen moeilijker te maken bestaan al geruime tijd, maar de terreuronderzoeken van de afgelopen tijd hebben voor iedereen duidelijker gemaakt waarom er een update nodig is. In het onderzoek naar de terreurcel die bijna een jaar geleden toesloeg in Parijs, en daarna in Brussel en Zaventem, bleek slag om slinger dat de leden gebruikmaakten van vervalste Belgische identiteitskaarten. Salah Abdeslam reed in september vorig jaar naar Hongarije en leverde er valse bewijzen af aan twee teruggekeerde Syriëstrijders en vervalste kaarten werden gebruikt voor de huur van safehouses.

Een nieuwe chip

De informatie die staat op de chip van de identiteitskaart wordt beter versleuteld met nieuwe algoritmes. De chip zelf verandert ook helemaal en zal toelaten dat de informatie erop vanop een afstand(je) wordt gelezen. (Dus niet langer door de identiteitskaart in een machine te steken.) Welke informatie op de chip komt, moet binnen de regering worden besproken.

‘Bij de veranderingen staat veiligheid uiteraard voorop. Het is niet de bedoeling dat je zomaar de gegevens kunt kopiëren van iedereen die passeert’, verduidelijkt de woordvoerder van Jambon.

Gemakkelijker om te maken, dat wel

Doordat achter de schermen van de administratie ook een en ander wordt gemoderniseerd, zal de aanmaak minder complex worden. Het praktische gevolg zou kunnen zijn dat het niet meer nodig is om twee keer naar het stadhuis te gaan voor de identiteitskaart. Eén keer kan volstaan omdat de aanvraag online gebeurt.

Maar het is ook de bedoeling dat de informatie van burgers (waaronder de pasfoto) digitaal wordt gedeeld door verschillende departementen, zodat die niet telkens opnieuw moet worden verwerkt voor paspoort, identiteitskaart en rijbewijs.