Eerste anti-Trumpprotest aan de Amerikaanse ambassade in Brussel

Print
Eerste anti-Trumpprotest aan de Amerikaanse ambassade in Brussel

Ook in de Verenigde Staten zelf wordt op vele plaatsen geprotesteerd. AFP Foto: AFP

Aan de Amerikaanse ambassade heeft donderdagavond een anti-Trumpprotest plaatsgevonden met zo’n twintigtal betogers. De verkiezing van Donald Trump tot 45ste president van de Verenigde Staten leidde woensdag al tot verschillende protestacties in Amerika en nu bracht dat ook een solidariteitsactie op gang in de Belgische hoofdstad.

Organisaties als Partie Socialiste de Lutte en Étudiants de Gauche kwamen samen om de Amerikaanse actievoerders te steunen, maar ook de Amerikaanse politek aan te klagen. ‘De Amerikanen zijn gedegouteerd door de politiek die de traditionele partijen voerden en zochten een alternatief, maar het beste alternatief was Bernie Sanders. Een echte linkse kandidaat die de belangen van het volk vooropstelde’, zei Emily Burns van Étudiants de Gauche.

De harde champagne die Donald Trump voerde en de vele negatieve uitspraken die de Republikeinse kandidaat deed, roepen bij haar veel vragen op. ‘Zal Trump nu zoals hij zei tijdens zijn campagne echt een muur bouwen aan de grens met Mexico en een volledige religieuze groep, de moslims, uitsluiten? Volgens ons zal het afhangen van de protesten in de straten. Als die sterk genoeg zijn, zal het programma er helemaal anders uitzien’, zei Burns.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen