Jaouad Achab na teleurstellende Spelen: “Ik wilde te graag winnen”

Print
Jaouad Achab na teleurstellende Spelen: “Ik wilde te graag winnen”

Foto: BELGA

Deze week verblijft Team Belgium op Lanzarote voor zijn jaarlijkse stage. Het moment voor Jaouad Achab om terug te blikken op zijn teleurstellende Olympische spelen in Rio, waar hij in het taekwondo naast de medailles viel. “Mijn vijfde plaats was een bittere pil, maar zal me helpen om sterker terug te komen”, aldus onze 24-jarige landgenoot.

Achab trok met veel ambitie en heel wat adelbrieven (dubbele Europese titel, wereldtitel, nummer 1 van de wereld) naar de Spelen in Rio, de eerste in zijn carrière. Maar de taekwondoka sneuvelde met de medailles in zicht op de vijfde plaats. “Ik vatte de competitie met veel vertrouwen aan en deed het goed tot in de halve finales”, vertelt Achab. “Daarin panikeerde ik toen mijn tegenstander (de Rus Aleksey Denisenko) bij 0-0 een punt scoorde, terwijl er nog dertig seconden op de klok stonden. Ik wilde te graag winnen en daar heeft mijn opponent gebruik van gemaakt.”

“Tussen de halve finale en het duel om het brons voelde ik me zo slecht dat ik weende en niet meer aan taekwondo wilde denken”, gaat Achab voort. “Mijn trainer wist me weer te motiveren, maar helaas maakte ik tegen de Zuid-Koreaan Lee Dae-hoon dezelfde fouten. De vijfde plaats was toen uiteraard zuur, maar ik besef ondertussen dat ik in mijn korte carrière al veel bereikt heb. Mijn ervaring van Rio zal me helpen sterker te worden.”

Karim Dighou, de coach van Achab, treedt zijn taekwondoka bij: “Hij miste maar net de finale waarin alles mogelijk was geweest. Kampte hij de halve finale op een minder niveau? Kan zijn, al hoeft dat niet te verbazen op zijn eerste Spelen. Zijn uitschakeling was dus geen mislukking, maar eerder het gevolg van een gebrek aan ervaring. Hij gaat de komende jaren nog zeker stappen vooruit zetten.”