Voormalige voorzitter van Venezolaanse voetbalbond pleit schuldig in FIFA-schandaal

Print
Voormalige voorzitter van Venezolaanse voetbalbond pleit schuldig in FIFA-schandaal

Foto: Photo News

Rafael Esquivel, de ex-voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond, heeft donderdag in de rechtbank van het Amerikaanse Brooklyn schuldig gepleit in het onderzoek naar het FIFA-schandaal. In totaal gaf de 70-jarige Esquivel zijn schuld toe bij zeven aantijgingen.

De beschuldigingen varieerden van afpersing tot fraude en het witwassen van geld. Esquivel stemde er ook mee in om zestien miljoen dollar, die tijdens het onderzoek in beslag genomen was, af te staan aan de autoriteiten. Door nu al de schuld op zich te nemen, vermijdt Esquivel een proces. Het vonnis zal op een latere niet meegedeelde datum uitgesproken worden. Esquivel riskeert een celstraf van maximaal twintig jaar.

Esquivel stond van 1988 tot 2015 aan het hoofd van de Venezolaanse voetbalbond en was ook vicevoorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie CONMEBOL. Hij zat sinds mei 2015 in een Zwitserse cel, nadat hij gearresteerd werd in Zürich op verdenking van corruptie. Hij is een van de zeven FIFA-officials die verdacht worden van het aannemen van miljoenen dollars aan steekpenningen. In ruil zou Esquivel de verkoop van de marketingrechten voor de edities van de Copa América van 2007, 2015, 2016, 2019 en 2023 beïnvloed hebben. Onlangs werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De Amerikaanse autoriteiten hebben in totaal een veertigtal voormalige bestuurders uit het voetbal in staat van beschuldiging gesteld. Vierentwintig van hen werden voor het Amerikaanse gerecht gebracht. Slechts vijf beklaagden pleitten onschuldig.