VIDEO. Complete ommekeer bij bezoek Trump aan Obama: "Hij is een zeer goede man"

In het Witte Huis in Washington heeft een historische ontmoeting plaatsgevonden tussen Barack Obama en Donald Trump. Het was de allereerste keer dat de twee elkaar ontmoeten. “Er was voorzien dat we elkaar tien of vijftien minuten zouden spreken, liep uit tot anderhalf uur”, zei Donald Trump. “En het had nog langer kunnen duren. Hij is een erg goede man.” Een heel andere toon dan hij tijdens de campagne had gevoerd over zijn voorganger.

Obama nam als eerste het woord toen de twee na hun gesprek plaatsnamen voor de verzamelde pers. “Zoals ik gisteren heb gezegd is het mijn eerste prioriteit om een goede machtsoverdracht te bewerkstelligen, zodat de gekozen president succesvol kan zijn. Als u slaagt, slaagt het land.”

Na maanden gif spuien richting Obama toonde Trump zich van zijn meest charmante kant. “Ik had hem nog nooit ontmoet, maar ik voel veel respect voor de president. Het gesprek ging tien minuten duren, maar we bleven anderhalf uur praten. En het had nog langer kunnen duren. Hij heeft grote dingen bereikt, het was een eer voor me. Hij is een erg goede man. (very good man).

Een complete ommekeer na maanden waarin Trump de geboorteakte van Obama in twijfel trok, hem de slechtste president ooit noemde, en bezwoer dat hij zijn eerste honderd dagen als president zou besteden aan alles ongedaan maken wat Obama had gedaan.

Dit was het einde van het persmoment Obama geeft Trump nog vriendschappelijk en grappend wat goede raad mee: “antwoord nooit op hun vragen”, over de opgewonden persmenigte. Trump antwoord lachend dat dat de laatste goede raad was, en herhaalt tegen de pers twee keer “he’s a very good man”.

Andere toon

Trump was tijdens zijn campagne bijzonder scherp voor het beleid van president Obama. Bovendien vuurde hij een beweging aan die het burgerschap van Obama in twijfel trok, door te suggereren dat de president niet in de VS geboren werd.

Obama van zijn kant noemde Donald Trump ”ongeschikt voor het presidentschap” en ”gevaarlijk onvoorbereid om toegang te krijgen tot nucleaire codes”. Hij voerde vurig campagne voor Hillary Clinton, de rivale van Trump in de strijd om het presidentschap.

Michelle en Melania

Obama had Trump uitgenodigd om naar eigen zeggen een signaal voor een vreedzame overdracht van de macht te geven. Ook beide echtgenotes Michelle Obama en Melania Trump ontmoetten elkaar. “Michelle had een uitstekend gesprek met de toekomstige first lady”, zei Obama. “We willen dat ze zich welkom voelen.”

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen