Max Verstappen geeft opvallende raad aan wedstrijdleiding Formule 1

Print
Max Verstappen geeft opvallende raad aan wedstrijdleiding Formule 1

Foto: AFP

Max Verstappen (Red Bull) heeft donderdag wat adviezen gegeven aan de wedstrijdleiding van de Formule 1. Een belangrijke aanbeveling was voortaan geen vloeken en scheldwoorden meer uit zenden via de boordradio tijdens de races.

“Als ze zeggen dat wij met vloeken en schelden een slecht voorbeeld zijn voor de jeugdige kijkers, zend het dan niet uit”, zei de 19-jarige in Hasselt geboren Nederlander donderdag op een persconferentie voorafgaande aan de Grote Prijs van Brazilië, komende zondag op het circuit van Interlagos in Sao Paulo. “In de voetbalwereld heb je ook dit soort aanvaringen. Als je dit soort dingen niet wilt, moet je het niet uitzenden.”

Verstappen reageerde op de commotie rond Sebastian Vettel van Ferrari, die twee weken geleden in de Grote Prijs van Mexico tekeerging over de radio toen Verstappen een stuk afsneed en weigerde zijn positie af te staan aan de Duitser. Vettel schold wedstrijdleider Charlie Whiting van de Formule 1 uit en kreeg voor zijn getier een officiële waarschuwing van de internationale autosportfederatie FIA.

“Inmenging niet nodig”

“De FIA moet wel begrijpen dat we in het vuur van de strijd verkeerde taal kunnen uitslaan. Dat is de adrenaline”, meent Verstappen, die er in dezelfde persconferentie ook voor pleitte dat een piloot voortaan standaard een tijdstraf krijgt als hij van de baan raakt. “Inmenging van de baancommissarissen is dan niet nodig.”

Verstappen was het niet eens met wedstrijdleider Whiting, die hem meteen na de race in Mexico een tijdstraf van 5 seconden gaf voor zijn actie over het gras, maar Lewis Hamilton (Mercedes) liet wegkomen voor eenzelfde vergrijp. “Of je geeft beide rijders een straf voor dezelfde overtreding, of je geeft helemaal geen straf”, aldus Verstappen. Wat hem betreft is buiten de baan raken een straf waard.

In het heetst van de strijd

Vettel finishte als vierde in Mexico, schoof door de tijdstraf van Verstappen naar de derde plaats op, maar eindige uiteindelijk op de vijfde plaats omdat hij voor een verdedigende actie op de aanstormende Australiër Daniel Ricciardo (Red Bull) zelf met tien seconden bestraft werd. “Onterecht”, vindt de viervoudige wereldkampioen nog altijd. “Ik heb een beweging gemaakt en daarna was er voldoende ruimte voor Ricciardo.” De 29-jarige Duitser excuseerde zich opnieuw voor zijn gevloek. “Het gebeurde in het heetst van de strijd. Ik bedoelde het niet zo.”

Voor Whiting is de zaak afgesloten. “Er wordt vaker gevloekt. Jammer genoeg dit keer naar mij. Vettel heeft onmiddellijk na de race zijn excuses aangeboden. Dat was voor mij voldoende. Het is gemakkelijk om te zeggen dat de besluiten van de stewards inconsequent zijn, maar geen enkel incident is hetzelfde. Dat vereist dus nadere bestudering en uitleg.” Ricciardo vond het vooral jammer dat de uitslag pas uren na de race vastlag. “Zeker voor de buitenwereld duurde het veel te lang.”