Donald Trump ontmoet president Obama op het Witte Huis

Print
Donald Trump ontmoet president Obama op het Witte Huis

Trump en Obama ontmoetten elkaar bijna nooit eerder. Behalve dan in het wassenbeeldenmuseum van Madrid. Foto: AP

In het Witte Huis in Washington vindt vandaag een zeldzame ontmoeting plaats tussen Barack Obama en Donald Trump: de huidige president van de Verenigde Staten en de toekomstige. Het is de eerste stap in een proces van machtsoverdracht.

Donald Trump, zopas verkozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten, is in Washington aangekomen voor zijn gesprek met Barack Obama.

Of het een hartelijke ontmoeting wordt, valt af te wachten. De twee mannen hebben elkaar tot dusver bijna nooit persoonlijk gesproken. Trump was tijdens zijn campagne bovendien bijzonder scherp voor het beleid van president Obama. Bovendien vuurde hij een beweging aan die het burgerschap van Obama in twijfel trok, door te suggereren dat de president niet in de VS geboren werd.

Obama van zijn kant noemde Donald Trump ‘ongeschikt voor het presidentschap’ en ‘gevaarlijk onvoorbereid om toegang te krijgen tot nucleaire codes’. Hij voerde bovendien vurig campagne voor Hillary Clinton, de rivale van Trump in de strijd om het presidentschap.

Michelle en Melania

Tijdens een toespraak gisteren sprak Barack Obama al veel meer verzoenende taal en riep hij op tot samenwerking. ‘We zitten allemaal in hetzelfde team’, klonk het. Verwacht wordt dan ook dat de twee mannen vandaag - op zijn minst voor de camera’s - eensgezind zullen optreden.

Ook op het programma staat een ontmoeting tussen de huidige en de toekomstige First Lady: Michelle Obama en Melania Trump.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen