Trotse Nafi Thiam: “Sportverdienste is een mooie erkenning”

Print
Trotse Nafi Thiam: “Sportverdienste is een mooie erkenning”

Foto: Photo News

Nafissatou Thiam is donderdag onderscheiden met de Nationale Trofee voor Sportverdienste 2016. “Dat doet plezier, het is prettig”, reageert ze vanuit Lanzarote, waar de olympisch kampioene op de zevenkamp deelneemt aan een stage met Team Belgium.

“Het is een mooie erkenning en een aanmoediging voor de toekomst”, vervolgt de 22-jarige Thiam. Dat de award maar één keer in een carrière kan worden gewonnen, maakt het voor de atlete “nog specialer”. “Maar wat mij bezighoudt, zijn de prestaties op de piste, de grote kampioenschappen. Alles wat erbij komt, is een bonus. Het (een prijs winnen) is nooit een doel op zich.”

"Van Avermaet had het ook verdiend"

“De keuze voor Thiam is logisch, maar Van Avermaet had het ook verdiend”, reageerde Eddy De Smedt, topsportdirecteur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. De Smedt zetelt normaal in de jury van de Nationaliste Trofee voor Sportverdienste, maar is nu met Team Belgium op stage in Lanzarote. “Ik was er dus niet bij en ken de argumenten niet om Thiam boven Van Avermaet te kiezen.

"Voor mij waren ze de enige twee kandidaten en verdienden ze het allebei even veel. Toch vind ik niet dat men ze de trofee allebei had moeten geven. Dat zou een gemakkelijkheidsoplossing geweest zijn. Het is net goed dat een jury van mensen met een verschillend standpunt er over discuteert en uiteindelijk tot een akkoord komt.”

“Een argument om de trofee aan Van Avermaet te geven, had kunnen zijn dat Thiam nog zo jong is en later nog kansen krijgt. Maar men heeft dus duidelijk niet het einde van haar carrière afgewacht. De olympische zevenkamp winnen is dan ook iets fenomenaal en men heeft geoordeeld dat ze de prijs nu verdient.”

“Ze kan nu op pensioen”

Roger Lespagnard reageert met een kwinkslag op de prijs voor zijn pupil. “Aangezien ze die maar een keer kan winnen, kan ze nu op pensioen”, grapt hij. “Het is een mooie beloning, ze verdient het ook. Nafi won niet alleen de titel (olympisch goud), ze zette ook een hele prestatie neer (6.810 punten, de beste van 2016).”

Jacques Borlée beschouwt de Nationale Trofee voor Sportverdienste als de “mooiste onderscheiding” die een atleet kan ontvangen. Hij won de trofee al drie keer (als coach en/of als vader): met de 4x100m vrouwen (in 2007, met dochter Olivia), met zoon Kevin (in 2011) en met de Belgian Tornados (vorig jaar).

“Thiam is een voorbeeld”

“Het is de mooiste onderscheiding die een atleet kan ontvangen, de mooiste erkenning die de sportwereld aan een atleet kan geven”, zegt hij donderdag in Lanzarote. “Het parcours van Nafi in Rio was uitzonderlijk. Zij is een voorbeeld op het vlak van integratie en op het vlak van training. Ze gelooft in zichzelf en legde een ongelofelijke weg af. Het is heel leuk dat zij op zo’n jonge leeftijd de Sportverdienste ontvangt.”

Borlée wijst er verder op dat andermaal een atleet de erelijst van de prestigieuze onderscheiding siert. In de laatste tien edities (in 2008 was er geen winnaar) kwam de laureaat vijf keer uit de atletiek. “Mensen beseffen soms niet hoe moeilijk deze sport is, welke intensiteit ermee gepaard gaat en welke problemen er bestaan (doping, red). In dit land kunnen we onze dromen verwezenlijken op voorwaarde dat wij het zuiver doen, een goeie opvolging organiseren en werken met bekwame coaches en fantastische experts.”