Op vraag van Amerikaanse TV-zenders

Kunstschaatsers moeten tijdens de Spelen in 2018 ‘s ochtends aan de bak

Print
Kunstschaatsers moeten tijdens de Spelen in 2018 ‘s ochtends aan de bak

Ashley Wagner (centraal) is bijzonder populair in de VS. Foto: AFP

De competities in het kunstschaatsen zullen tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang ‘s ochtends plaatsvinden. De organisatoren gaan daarmee in op een verzoek van de Amerikaanse televisie. Die wil de wedstrijden in de VS in primetime op de buis.

De kunstschaatscompetities staan tijdens de Winterspelen traditioneel ‘s avonds geprogrammeerd, maar in Zuid-Korea zullen ze al om 10 uur lokale tijd beginnen. In de VS is het dan de late namiddag, wat voor NBC commercieel veel interessanter is. De Amerikaanse tv-zender legde voor de tv-rechten van de Spelen tussen 2014 en 2020 bijna vier miljard euro op tafel.

Kunstschaatsen is in de VS heel populair door de goede resultaten van toppers als onder meer Ashley Wagner en (vroeger) Michelle Kwan.

“Het geld beslist”, erkent Sung Baik-Yu, woordvoerder van de Winterspelen 2018. “Sinds het afhaken van voormalig olympisch kampioene Kim Yu-Na is de interesse van lokale sponsors hier flink afgenomen.”

Het is overigens niet de eerste keer dat in Zuid-Korea wordt geschoven met starturen van belangrijke sportwedstrijden. Zo werd de finale van de 100 meter tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoel, het mythische duel tussen Carl Lewis en Ben Johnson, geprogrammeerd om 12u30 lokale tijd.