Russische regering: “Als Trump niet was verkozen, was WO III uitgebroken”

Print
Russische regering: “Als Trump niet was verkozen, was WO III uitgebroken”

Foto: Belga

Dat president Vladimir Poetin en zijn regering in het Kremlin tevreden zijn met de verkiezing van Republikein Donald Trump als nieuwe president van de VS, is intussen duidelijk. Maar nu komen de Russen met nog straffere uitspraken.

De eerste felicitaties van Poetin waren redelijk formeel en drukten vooral de hoop uit op een betere verstandhouding, maar intussen liet de Russische president al uitschijnen dat de Wikileaks over Clintons emails bewust werden gelekt om de kansen van Trump te vergroten.

Russische regering: “Als Trump niet was verkozen, was WO III uitgebroken”
Foto: REUTERS

Sergei Glazyev, een adviseur van Poetin, doet daar nu in de Russische pers nog een schepje bovenop. Volgens de man is Clinton een “symbool van oorlog” en is Trump een “kans voor een verandering van koers”. “Voor de Amerikanen was de keuze eigenlijk heel simpel: ofwel kozen ze voor een verbetering van de internationale verhoudingen, ofwel voor een derde wereldoorlog”, stelt Glazyev (links op de foto).

De relatie tussen het Kremlin en het Witte Huis waren onder aftredend president Barack Obama sterk bekoeld. De VS veroordeelden Rusland voor de annexaties in Oekraïne en voerden samen met de EU sancties in tegen de politieke leider in Oost-Europa. Hierop begonnen de Russen als tegenreactie het regime van Assad in Syrie te steunen in de strijd tegen ISIS, volgens vele analysten het begin van een nieuwe Koude Oorlog.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen