Trump deze maand nog voor rechter?

Print
Trump deze maand nog voor rechter?

Foto: AP

Als alles loopt zoals gepland, zal Donald Trump 19 december officieel de 45e president zijn. Maar voor dat gebeurt, zal hij mogelijk eerst nog voor de rechter moeten verschijnen.

Donald Trump werd namelijk aangeklaagd door een aantal oud-studenten van een voormalige, niet erkende opleiding die Trump lanceerde; de Trump University die in 2005 werd opgericht en in 2011 weer sloot. De opleiding over onroerende goederen trok zo’n 5.000 studenten aan.

Volgens de studenten was de ‘universiteit’ vooral bedoeld om geld af te troggelen van de studenten. Om aan de opleidingen te mogen beginnen, moesten de studenten zeer diep in de buidel tasten. Maar in de plaats kregen ze naar eigen zeggen “waardeloze colleges”. Ze voelen zich opgelicht en eisen daarom hun geld terug. In totaal zou het gaan om bijna 37 miljoen euro.

Zaak uitgesteld?

De rechtszaak staat gepland voor 28 november. Maar het is nog niet duidelijk of die ook écht zal plaatsvinden nu Trump president-elect is. Mogelijk wordt de zaak uitgesteld omdat Trump zich de komende maanden vooral moet bezighouden met het uitstippelen van zijn beleid en politiek agenda, en met het samenstellen van zijn regering.

Normaal zijn presidenten trouwens beschermd tegen rechtsvervolging, maar dat is niet van toepassing op zaken die betrekking hebben op de periode voor de president ook in functie trad.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen