KBC biedt 200 werknemers eindeloopbaanmaatregel aan

Print
KBC biedt 200 werknemers eindeloopbaanmaatregel aan

Foto: BELGA

KBC biedt een groep van 200 werknemers een eindeloopbaanmaatregel aan. Dat heeft de bank donderdag op een ondernemingsraad bekendgemaakt. De maatregel is een reactie op het snel veranderende banklandschap, zo luidt het.

In het kielzog van andere banken, kondigt ook KBC nu dus een afvloeiing aan. In overleg met de bonden wil KBC tweehonderd medewerkers volgend jaar laten afvloeien via het systeem van ‘Vrijstelling van Prestaties voor Pensioen' (VPP), zeg maar brugpensioen.

De VPP-regeling was reeds opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomst van de bank maar wordt nu vervroegd. KBC reserveert daarvoor nog dit jaar 28 miljoen euro.

In functie van de behoeften van elke dienst zal aan de oudere werknemers die voor VPP in aanmerking komen (bv 40 jaar dienst, 56 jaar), de regeling worden aangeboden. Zij kunnen er zelf niet om vragen. Het gaat daarbij om mensen die nog moeilijk vanuit hun huidige functie naar een andere job kunnen overgeplaatst worden. De betrokkenen moeten voor eind januari meedelen of zij, op vrijwillige basis, in het systeem stappen en zullen de bank dan in de tweede helft van volgend jaar verlaten.

De bruggepensioneerden worden op zich niet vervangen. KBC wijst er echter op dat  voor andere profielen wel mensen worden aangeworven. Zo heeft de bank tot eind september al 282 aanwervingen gedaan en zijn er nog 83 vacatures. Via natuurlijke uitstroom verlaten jaarlijks gemiddeld 600 medewerkers de bank. KBC had eind juni 13.247 voltijdse equivalenten op de betaalrol in ons land.