Verdachte ontkent dat hij ogen uitrukte bij gruwelijke vechtpartij

Print

De verdachte van de vechtpartij waarbij zaterdagnacht een 33-jarige man beide ogen verloor, is donderdagvoormiddag voor de Brusselse raadkamer verschenen. Die moet zich uitspreken over zijn verdere aanhouding. Idriss A. geeft toe dat hij met het slachtoffer gevochten heeft, maar betwist dat hij diens ogen uitgerukt heeft. Zijn advocate heeft weliswaar niet om de vrijlating van haar cliënt gevraagd.

Idriss A. en het slachtoffer, de 33-jarige Moustapha Hassan, hadden het zaterdag in de loop van de dag al aan de stok gehad over de politieke situatie in Djibouti, waarvan beiden afkomstig zijn, en hadden zaterdagnacht opnieuw afgesproken om hun meningsverschil uit te praten. Het kwam tot een vechtpartij tussen beide mannen en daarbij zou Idriss de beide ogen van zijn tegenstrever uitgerukt hebben.

De verdachte, die de Nederlandse identiteit heeft en van Afrikaanse komaf is, ging na de vechtpartij op de loop terwijl het zwaargewonde slachtoffer naar het ziekenhuis werd gebracht. Zondagnamiddag kon A. dan opgepakt worden in een Brussels ziekenhuis.

De man werd onder aanhoudingsbevel geplaatst voor foltering, onmenselijke behandeling en vrijwillige slagen en verwondingen, telkens met de verzwarende omstandigheid van permanente werkonbekwaamheid en het verlies van een orgaan.

“Wie dat wel heeft gedaan, is onduidelijk”

“Mijn cliënt geeft toe dat hij met het slachtoffer gevochten heeft maar betwist dat hij diens ogen heeft uitgerukt”, zegt meester Sophie Wagner, de advocate van Idriss A. “Wie dat wel zou gedaan hebben, is niet duidelijk.”

De verdediging heeft niet om de vrijlating van Idriss A. gevraagd, omdat het onderzoek pas begonnen is en er nog een psychiatrisch verslag van de man moet opgesteld worden. De raadkamer beslist in de loop van de namiddag over de verdere aanhouding.