Banken weigeren negatieve rente bij woonlening te betalen

Print
Banken weigeren negatieve rente bij woonlening te betalen

(Stockfoto). Foto: shutterstock

Doordat de rentes op woonleningen de voorbije jaren zo vaak gedaald zijn, is er voor sommige Belgen zelfs sprake van een negatieve rente. Dat wil zeggen dat ze eigenlijk geld moeten krijgen voor hun lening. De banken weigeren voorlopig echter te betalen, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Door de lage rentes zijn er (enkele) Belgen die op dit moment voor hun woonkrediet over een negatieve variabele rentevoet beschikken. Het gaat dan bijvoorbeeld om -001 of -0,03 procent. In principe zouden ze dus geen rente op hun lening moeten betalen, maar in de plaats een beetje geld moeten terugkrijgen.

Tiental klachten

Onder meer enkele klanten van Belfius en Axa genieten van zo’n negatieve rentevoet. Beide banken weigeren echter uit te betalen, zo blijkt bij Ombudsfin, de ombudsdienst van de financiële sector die al een tiental klachten erover in de bus kreeg. “Wij volgen het standpunt van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK)”, zegt AXA-woordvoerster Isabeau De Cleen in Het Laatste Nieuws. “Dat stelt dat bij een lening het kapitaal altijd integraal terugbetaald moet worden, en negatieve rentes niet kunnen.”

Ook Belfius heeft een dossier lopen. Omdat er in de kleine lettertjes van het kredietcontract staat dat “de verandering in de min van de rentevoet onbeperkt is”, vindt Ombudsfin dat de bank moet betalen. Maar die weigert voorlopig. “We hebben Ombudsfin om extra tijd gevraagd, omdat we dit dossier ten gronde wensen te bestuderen. Dat verzoek is ingewilligd”, zegt woordvoerster Ulrike Pommee.

Bij BNP Paribas Fortis en ING worden wel enkele tientallen klanten betaald voor hu woonkrediet, raakte eerder al bekend.