Koude blijft aanzwengelen in verlengd weekend

Print
Koude blijft aanzwengelen in verlengd weekend

archiefbeeld. Foto: BELGA

Het verlengd weekend wordt koud en bewolkt met af en toe een bui. Enkel vrijdag klaart het op. Vanaf dinsdag zou het weer warmer worden.

Het blijft donderdagmiddag meestal bewolkt tot zwaarbewolkt en soms nevelig. Het KMI verwacht regen en buien vanaf het noordwesten. In het zuidoosten blijft het eerst nog overwegend droog. Later neemt de kans op neerslag in Hoog-België ook toe. In de Hoge Venen krijgt die neerslag een winters karakter. Een donderslag is niet uitgesloten aan de kust. Dat meldt het KMI.

De maxima schommelen van 3 tot 7 graden ten zuiden van Samber en Maas en 8 of 9 graden elders in het land. De wind waait matig uit west tot zuidwest in het binnenland en matig tot soms vrij krachtig uit noordwesten aan de kust.

Donderdagnacht blijft het meestal betrokken en wordt het geleidelijk droger vanaf het westen. De laatste neerslag trekt in het tweede deel van de nacht weg richting Duitsland maar kan in het zuidoosten van het land nog een winters karakter hebben. Tegen vrijdagochtend zijn enkele opklaringen mogelijk in het noordwesten.

De minima liggen tussen 0 en 6 graden. De wind waait matig uit west, ruimend naar noord in het binnenland. Aan de zee eerst matig tot vrij krachtig uit noordwest. Later ruimend naar noordoost en afnemend naar matig.

Vrijdag opklaringen

Vrijdagvoormiddag verschijnen er opklaringen in het westen. Elders blijft het zwaarbewolkt met enkele buitjes ten zuiden van Samber en Maas. In de loop van de vrijdagnamiddag wordt het overal droog. Er zijn meer opklaringen, maar in het zuidoosten kunnen de lage wolken hardnekkig zijn. De maxima schommelen tussen 5 tot 8 graden in Vlaanderen en tussen 0 tot 4 graden in Ardennen. De wind waait matig uit noord afnemend naar zwak in het binnenland. Aan zee eerst matig of soms vrij krachtig uit noordoost en later ook afnemend naar zwak uit veranderlijke richtingen.

Vrijdagavond en -nacht wordt het licht bewolkt en blijft het droog. Het is koud met nachtvorst over het hele land. Vooral in het zuidoosten is er kans op aanvriezende mist. De minima liggen tussen -5 en 0 graden.

Na een koude nacht en ochtend is het zaterdag eerst nog vrij mooi met wat hoge wolkensluiers. In het oostelijk deel van het land blijft het nog vrijwel heel de dag mooi en droog, maar over het westen neemt de bewolking toe en in de loop van de namiddag kan er al wat regen vallen. In de loop van de nacht trekt de neerslagzone verder oostwaarts, terwijl ze aan activiteit verliest. De wind wordt matig en waait uit zuid tot zuidoost. Het is vrij koud met maxima van 1 of 2 graden op de Ardense Hoogten tot 5 of 6 graden in het westen en het centrum.

Sneeuw op zondag?

Zondag kan er vooral in de voormiddag nog op veel plaatsen wat lichte regen of motregen vallen en op de Ardense Hoogten zelfs wat sneeuw. In de loop van de dag wordt het droger, maar waarschijnlijk blijft de bewolking op de meeste plaatsen hangen tot het einde van de dag. Weinig wind en nog vrij kil weer met maxima van 2 tot 7 graden.

Maandag en dinsdag blijft het droog met afwisselend opklaringen en wolkenvelden. Eerst is het nog rustig en is er op vele plaatsen ook nachtvorst maar dinsdag neemt de wind al wat toe uit het zuidwesten. Het wordt zachter met maxima rond 10 graden. Woensdag en donderdag blijft het vrij zacht maar overwegend zwaarbewolkt met regelmatig meestal lichte regen.

Het KMI signaleert ongunstige voorwaarden wat betreft het gebruik van waterverwarmingstoestellen en van vuurhaarden bij het verwarmen van lokalen. Voorts waarschuwt het KMI om zeer oplettend te zijn bij symptomen als hoofdpijn of neiging tot braken, want deze kunnen een gevolg zijn van CO- intoxicatie.