Ophokplicht voor alle pluimveehouders: vogelgriep gesignaleerd in buurlanden

Print
Ophokplicht voor alle pluimveehouders: vogelgriep gesignaleerd in buurlanden

Foto: BELGA

Alle professionele pluimveehouders in België krijgen van federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) een preventieve ophokplicht opgelegd. Het gevaarlijke vogelgriepvirus wordt verspreid door watervogels die ook door ons land trekken.

Het gevaarlijke vogelgriepvirus is nog niet aangetroffen in ons land, maar wel in onze buurlanden. In o.a. Duitsland en Nederland, maar ook verder in Polen, Oostenrijk en Zwitserland, werden al tientallen dode watervogels aangetroffen.

Omdat de wilde vogels, die dit seizoen van Siberië naar het zuiden trekken, het virus kunnen overbrengen op loslopend pluimvee, wordt ook in ons land een ophokplicht uitgevaardigd. Hun trekroutes komen namelijk ook over ons land.

“Geen gevaar voor consumenten”

De ophokplicht geldt nu al voor alle professionele puimveebedrijven in de gebieden met grote aantallen wilde vogels. Maar ook hobbyhouders wordt aangeraden om dieren indien mogelijk af te schermen van hun wilde soortgenoten.

Minister Borsus benadrukt dat het enkel een voorzorgsmaatregel is en dat er geen gevaren zijn voor de consument. “Er is geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden,” klinkt het.

.