Fit & Gezond

Jongen brengt hartverscheurende ode aan zijn gestorven broertje

Print
De 12-jarige Luka Wolfgram uit Nieuw-Zeeland verloor onlangs zijn vier jaar jongere broertje, Kosta, aan een hersentumor. In een YouTube video brengt hij een pakkende ode aan hem.

Luka en Kosta maakten al jaren samen filmpjes, vooral om elkaar aan het lachen te brengen. Maar in het meest recente filmpje verschijnt Luka alleen en is de toon bijzonder grimmig. Zijn broer en beste vriend is overleden aan de gevolgen van een hersentumor. “Ik wilde hem nooit zien lijden, maar dat gebeurde wel. Ik ben de persoon verloren die het meest voor me betekende”, zegt hij.

In de video interviewt Luka ook zijn moeder, vader, tante en andere familieleden om mooie herinneringen van Kosta op te halen. Zo herinnert hun tante zich dat de jongen een creatief was en de gekste Legoconstructies kon bouwen. Luka wil met het filmpje van vijf minuten de aandacht vestigen op kanker bij kinderen. Daarom heeft hij zijn werk, dat de titel ‘Our Superheroes’ meekreeg ook ingezonden naar een filmwedstrijd. Of het filmpje al dan niet wint, weten we pas op 8 december.

“Ik wil mensen aanmoedigen om in actie te schieten, om iets te gaan doen”, zegt hij aan de Australische versie van The Daily Mail. “Overweeg zeker om bloed te geven of iets praktisch te doen om kinderen met kanker te helpen. Doneer eventueel geld zodat er meer onderzoek naar kinderkanker kan worden gedaan, want we hebben een behandeling nodig. Hij voegt er nog aan toe dat de dood van zijn kleine broer heel deprimerend was en dat Luka nu soms zelf bang is voor de dood.

Niet te missen