Fit & Gezond

Ga je graag laat slapen? Dan ben je altijd minder goed uitgeslapen

Print
Ga je graag laat slapen? Dan ben je altijd minder goed uitgeslapen

Foto: Shutterstock

Wie laat naar bed gaat, is altijd minder uitgeslapen dan wie vroeg onder de dekens kruipt. Volgens een onderzoek van de American Academy of Pediatrics kampen nachtuilen gedurende de dag vaker met vermoeidheid, ongeacht het aantal uren slaap dat ze 's nachts wegwerken, en dat hebben ze volledig aan hun persoonlijke lichaamsklok te danken.

Waarom springen sommige personen 's morgens monter uit bed zodra de wekker van zich laat horen terwijl anderen pas een half uur later hun eerste stappen uit bed willen wagen? Dat is een vraag die ook slaapexperten wereldwijd jarenlang heeft beziggehouden. Volgens een recent onderzoek dat in het Amerikaanse medische tijdschrift Pediatrics is verschenen zou het alles te maken hebben met je persoonlijke lichaamsklok.

Onderzoekers bestudeerden tijdens hun studie de slaapgewoontes van jongeren en splitsten hen op in twee aparte groepen, de zogenaamde nachtuilen die altijd laat naar bed gaan en de vroege vogels die vroeg onder de veren duiken. De nachtuilen vertoonden grotere moeilijkheden om uit bed te geraken en kampten gedurende de dag met een grotere mate van vermoeidheid dan de vroege vogels, zelfs als de beide groepen evenveel uren konden slapen.

Hoe valt dit nu de verklaren? Wel ... de persoonlijke klok van de nachtuilen zou zo geprogrammeerd zijn dat hun lichaam 's nachts veel actiever en productiever is dan gedurende de dag en daar valt op zich weinig aan te veranderen. Ook vroeger gaan slapen heeft geen zin, want de persoonlijke, biologische lichaamsklok laat zich niet manipuleren. 

Niet te missen