Nederlandse pers kritisch voor Rode Duivels: “Belgen zijn misplaatst hautain”

Print
Nederlandse pers kritisch voor Rode Duivels: “Belgen zijn misplaatst hautain”

Foto: Photo News

Ook in de Nederlandse pers is er heel wat verschenen over de derby gisteren. Alle kranten hebben het over een teleurstellend Nederlands elftal, maar ook de mindere prestatie van de Rode Duivels komt ter sprake. De verrassende opstelling van Martinez komt in zowat alle Nederlandse kranten terug. Ook de invalbeurt van Romelu Lukaku, inclusief grote misser, wordt veel besproken.

Volkskrant: “Rode Duivels zijn misplaatst hautain, alsof ze het wereldrecord hakballen wilden verbeteren”

Nederlandse pers kritisch voor Rode Duivels: “Belgen zijn misplaatst hautain”
Foto: Volkskrant

De Volkskrant vergelijkt met vroeger, toen Nederland de dominante ploeg was. “Rode Duiveltjes kropen destijds in hun hol en hoopten dat ze na 90 minuten een uitgang konden vinden. Nu zijn ze hautain, en niet zo’n beetje ook. Alsof ze het wereldrecord hakballen wilden verbeteren. Ze zijn misplaatst hautain, ook dat nog. Dat zouden ze niet moeten zijn, de Belgen. Ze hebben zichzelf al twee keer gefopt op een eindtoernooi en als ze nog drie keer in de vingers knippen, is de tijd van hun gloriedagen voorbij.”

Ook de opstelling van Martinez zorgde voor verwondering bij de Nederlandse Volkskrant. ‘Een rare opstelling, met de 1,70 meter kleine Mertens als een soort spits, die hoge voorzetten mocht proberen in te koppen. Het lukte hem ook nog bijna. Sterspeler De Bruyne oefende onzichtbaarheid. Maar enfin: technisch gezien waren de Belgen zoveel beter.”

NRC: “Hebben de Belgen zich überhaupt kunnen motiveren voor de derby?”

Ook bij NRC viel de verrassende opstelling bij de Rode Duivels op. “Mignolet stond op doel in plaats van Thibaut Courtois, de ontzagwekkend doelman van Chelsea, die rust had gekregen, evenals spits Romelu Lukaku.

Het zei veel. Alleen al gelet op de opstelling kon je afvragen of de Belgen per se wilde winnen van Nederland, nog los van hun spel, dat niet accuraat was en flair miste. Misschien kenmerkt dat ook wel de burentwist: na alle voorpret kan het enkel nog tegenvallen.”

NRC verwijt de Belgen ook een gebrek aan motivatie voor de wedstrijd gisteren. “In de Arena geloofden de Belgen het wel. Met de wijze waarop zij zich ontwikkelen bij de grotere clubs in Europa kun je afvragen of zij zich überhaupt hebben kunnen motiveren voor de derby in Amsterdam.”

AD: “Parodie op een voetbalwedstrijd”

Nederlandse pers kritisch voor Rode Duivels: “Belgen zijn misplaatst hautain”

AD heeft wel mooie woorden voor de Rode Duivels: “België, aanvallend met vrijwel al zijn topspelers, is op alle fronten de baas op het veld. Oranje kan weinig anders doen dan tegenhouden, hollend achter de beweeglijke Belgische voorhoede aan.” De gemiste kans van Lukaku is ook onze noorderburen opgevallen: “Typerend voor de avond is een misser van Romelu Lukaku in de 78ste minuut, die op twee meter van de doellijn hoog overschiet.”

“Vijf minuten later valt alsnog de onvermijdelijke gelijkmaker, al komt ook dat moment op curieuze wijze tot stand. Yannick Carrasco schiet van buiten het strafschopgebied, en via de kont van Veltman zeilt de bal met een hoge boog over Maarten Stekelenburg heen, vlak onder de lat: 1-1. Een doelpunt dat feilloos past in deze parodie op een voetbalwedstrijd.”

Telegraaf: “Belgen verslikten zich in hun eigen

Nederlandse pers kritisch voor Rode Duivels: “Belgen zijn misplaatst hautain”

gemakzucht”

De Telegraaf merkte de dominantie van de Belgen op, ondanks de 1-0. “Verdiend viel de tussenstand niet te noemen, want de Belgen speelden de eerste driekwartier met het Nederlands elftal, waarbij de PSV’ers Joshua Brenet en Bart Ramselaar na rust debuteerden.” Toch is er ook kritiek op de Rode Duivels. “De ’Hollandse dominantie’ van de Rode Duivels leidde echter niet tot kansen, omdat de Belgen zich uiteindelijk verslikten in hun eigen gemakzucht, arrogantie en hautaine houding. Combinaties werden te lang doorgevoerd, terwijl de hakjes en technische hoogstandjes nergens anders toe dienden dan de ploeg van Blind in eigen huis te vernederen.”

De Telegraaf spreekt niet over de misser van Lukaku, maar wel over zijn goede invalbeurt. “Pas in de 64e minuut maakte Romelu Lukaku van Ronald Koemans Everton zijn opwachting. Het was het moment waarop de Belgen een grotere vuist konden maken en de 1-1 scoorden via Yannick Carrasco.”