De Crem: “Relaties tussen VS en België zullen verbeteren en verdiepen”

Print
De Crem: “Relaties tussen VS en België zullen verbeteren en verdiepen”

Foto: BELGA

De handelsrelaties tussen ons land en de Verenigde Staten zullen niet bekoelen nu de ‘protectionistische’ Donald Trump aan de macht komt. Dat meent staatssecretaris voor Internationale Handel Pieter De Crem (CD&V) in De Ochtend (Radio 1). “België is zo ingebed in de Amerikaanse economie dat ik alleen verbetering verwacht.”

De Crem vreest niet dat Trumps economische politiek van ‘America first’ ons land zal schaden. “De investeringen die wij doen, gebeuren ter plaatse. En dat is net wat de president-elect wil: investeringen en productie voor de plaatselijke economie.”

“Bovendien werken er meer dan 150.000 Amerikanen in Belgische bedrijven”, benadrukt De Crem. “Tewerkstelling is een absolute prioriteit voor Trump. We zijn dus partners.”

De belangrijkste producten die ons land uitvoert naar de Verenigde Staten, situeren zich in de Chemische sector. De Crem denkt echter niet dat de Amerikanen die productie plots helemaal zelf in handen gaan nemen. “Onze knowhow is ook belangrijk voor hen.”

‘Met gevulde orderboek terugkeren uit Texas’

“België is historisch zo ingebed in de Amerikaanse economie, dat ik alleen verbetering verwacht in de toekomst”, is de staatssecretaris optimistisch. “Onze relaties zullen verbeteren en verdiepen.”

Binnenkort vertrekt een handelsmissie naar Texas, hart van de Amerikaanse chemische sector. “Het wordt een zware missie, maar de contacten daar zullen zoals altijd tot contracten leiden”, meent De Crem. “We keren met een gevuld orderboekje terug.”

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen