Celebs

Waarom Hillary een paars pakje droeg tijdens haar speech

Print
Toen Hillary Clinton gisteren haar aanhangers kwam toespreken, droeg ze een broekpak met opvallende paarse accenten. En dat is niet zomaar een kwestie van persoonlijke stijl. Volgens de Amerikaanse media bracht ze met haar zorgvuldig geselecteerde outfit een duidelijke boodschap van verzoening, waardigheid en feminisme.

Tijdens de verkiezingscampagne droeg Hillary Clinton overwegend veel outfits in de nationale kleuren, namelijk blauw en rood. Gisteren verscheen ze op het podium met een grijs broekpak met paarse revers en daaronder een bijpassend paars shirtje. De Amerikaanse media waren er dan ook van overtuigd dat dit iets te betekenen had en begonnen volop te speculeren..

De meeste media lieten zich door de kleurenleer inspireren en argumenteerden dat Hillary met haar outfit vooral op verzoening tussen de beide partijen aanstuurde, aangezien paars een mengeling van rood (republikeinen) en blauw (democraten) is. Daarmee zou ze haar mondelinge boodschap om het Amerikaanse volk te verenigen kracht hebben willen bijzetten.

Volgens het tijdschrift Vanity Fair maakte Hillary veeleer een feministische statement met haar kleurkeuze. Paars is naast wit en goud immers één van de drie kleuren van de vlag van de Amerikaanse sufragettebeweging, die strijdt voor vrouwenrechten. De vrouwenrechten vormden één van de pijlers van Hillary's campagne, waar ze ook tijdens haar speech opnieuw naar verwees.

Vogue ging dan weer op zoek naar de diepere, culturele context van de kleur. Paars zou volgens hen symbool staan voor rijkdom en macht en in bepaalde regio's in de wereld zelfs geassocieerd worden met rouw. In de Britse Victoriaanse tijd zou paars een kleur geweest zijn die gedragen werd tijdens de periode van rouw, gevolgd na een sterftegeval in de directe omgeving.

Ook haar echtgenoot Bill Clinton die samen met Hillary en hun dochter het podium betrad, droeg een das in dezelfde kleur paars. Op Twitter gonsde het van de bedrijvigheid over de speech van Hillary en ook haar outfit bleef niet onbesproken.

Lees hier over de verborgen boodschap van Hillary's outfit tijdens het derde debat.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen