Regering bevriest geld van ‘brein’ achter aanslagen Brussel en Parijs

Print
Regering bevriest geld van ‘brein’ achter aanslagen Brussel en Parijs

Oussama Atar. Foto: *

De regering heeft de opdracht gegeven om Oussama Atar, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs en Brussel, financieel droog te leggen. Woensdag is in het Belgisch Staatsblad een Koninklijk Besluit verschenen om de financiële bezittingen, huizen en andere eigendommen van Atar en veertien andere personen, onder wie meerdere Syriëstrijders, te laten bevriezen. Dat schrijft De Tijd.

Deze week raakte bekend dat het gerecht Atar, een 32-jarige Belg van Marokkaanse afkomst, ervan verdenkt de opdrachtgever te zijn van de aanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs en van 22 maart in ons land. Atar is een neef van de broers Khalid en Ibrahim Bakraoui, de zelfmoordterroristen op de luchthaven van Brussel en in het metrostation Maalbeek.

De federale regering maakte pas begin dit jaar voor het eerst gebruik van de mogelijkheid terroristen financieel droog te leggen zonder de interventie van een rechter. Het gaat om een bestuurlijke (niet-gerechtelijke) maatregel die het antiterreurorgaan OCAD aanvraagt en die de regering goedkeurt.

De mogelijkheid om dat te doen bestaat al sinds 2006. Maar het bewuste koninklijke besluit werd nooit eerder toegepast.

Lees meer over de aanslagen in Brussel