K3 doorbreekt taboe met nieuw liedje over holebi’s: "Steun verlenen aan fans"

Print

“Soms houden prinsesjes van prinsesjes”, zingen Hanne, Klaasje en Marthe op de nieuwe K3-cd die vandaag verschijnt. Het is de eerste keer dat de populaire meidengroep zo expliciet zingt over homoseksualiteit. “Natuurlijk verwachten we kritiek, maar dit zou anno 2016 de normaalste zaak van de wereld moeten zijn”, zegt tekstschrijver Alain Vande Putte.

Aan mooie boodschappen over verdraagzaamheid heeft het nooit ontbroken in de K3-hits. Maar in het nummer Prinsesje en Superman op het album Ushuaia – dat vandaag verschijnt – zingen de meisjes voor het eerst expliciet over het aanvaarden van homoseksualiteit. En over gender fluid of gendervloeibaarheid: je niet volledig thuisvoelen in één van de twee geslachten. Een jongetje wil ronddartelen in een prinsessenjurk? Een meisje is verliefd op een meisje? Geen probleem, zingt K3.

Op een K3-manier

“De directe aanleiding om die tekst te schrijven was de aanslag in Orlando”, zegt vaste tekstschrijver Alain Vande Putte. “Daarnaast speelde ook de bezorgdheid over tendensen die weer opduiken, terwijl we toch 2016 zijn. Veel kinderen zullen de komende jaren hun geaardheid ontdekken, en er zijn ook steeds meer gezinnen met ouders van hetzelfde geslacht. Wij zochten naar een K3-manier om dat aan te brengen.”

De eerste reactie van Studio 100 was positief, zegt Vande Putte. “Dit moeten we doen, zei Gert Verhulst meteen. Dit moet de normaalste zaak van de wereld zijn.” Maar hij verwacht ook kritiek. “Er zijn nog altijd mensen die homoseksualiteit verwerpelijk vinden, en in de VS sturen sommige ouders hun kinderen zelfs naar homokampen in de hoop dat ze daar genezen.”

Çavaria, de ­organisatie die opkomt voor de belangen van holebi’s in Vlaanderen, is alvast enthousiast. “Dat K3 zo’n nummer maakt, is schitterend”, zegt woordvoerder Jeroen Borghs. “Omdat het de stereotypen doorbreekt. En het is net dat hokjesdenken dat aan de basis ligt van heel veel problemen die holebi’s ervaren. Dat de meisjes nu zeggen dat er niets mis is met alle combinaties die je kan maken tussen jongens en meisjes, is super. Als een groep als K3 zoiets zegt, dan klinkt de boodschap duizend keer luider.”

"Meer bespreekbaar maken"

Voor onze camera’s blikt het trio ook terug op één jaar K3. “Het was een heel leuk jaar en ik kijk er heel gelukkig op terug”, vertelt Hanne. “Het blijft maar komen, het blijft maar gaan en ik vond het echt een topjaar.”

Iets wat ook Marthe beaamt. “We zijn nog altijd dezelfde meisjes als ervoor. We beseffen zeker dat we moeten werken voor succes. Een cd verkoopt zich niet vanzelf. We hebben er heel veel moeite en tijd ingestoken waardoor we nog altijd met onze voetjes op de grond staan en dat zal niet snel veranderen.”

“We hopen met het nieuwe lied ‘Prinsesje en Superman’ steun te verlenen aan fans die zich herkennen in dat verhaal”, gaat ze verder. “Het is heel mooi dat we dergelijke zaken meer bespreekbaar kunnen maken met dit lied.”