Vrouwenraad begraaft gelijke kansen op Dusartplein

Print
Vrouwenraad begraaft gelijke kansen op Dusartplein

Lea Vanschoenwinkel. Foto: Serge Minten

Hasselt - De Limburgse vrouwenraad gaat vandaag (donderdag) de gelijke kansen begraven. Ze gaan die op het Dusartplein in Hasselt in een lijkkist stoppen. “Ooit waren we toonaangevend voor de rest van het land, nu ligt onze expertise en ons netwerk in de vuilnisbak”, zegt voorzitter Lea Vanschoenwinkel. Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) is niet van plan om die vrouwenraden over te nemen.

De Limburgse vrouwenraad is boos. “De provincie doet niets meer aan gelijke kansen en Vlaanderen is duidelijk niet geïnteresseerd”, zegt Vanschoenwinkel. “De gelijke kansenambtenaar is tegenwoordig coördinator van de bosgroepen. Voor welzijn, gehandicapten, integratie en toegankelijkheid zijn er nog vertegenwoordigers in Limburg. Voor gelijke kansen is er helemaal niks. We zijn anders vaak pionier geweest. De wittelintjescampagne tegen geweld op vrouwen is hier gestart, het beleid tegen intrafamiliaal geweld ook, net als de vrouwendag. We hebben al van alles geprobeerd om gehoor te krijgen bij Vlaams minister van Gelijke Kansen Homans, zonder succes.”

Minister Homans wijst erop dat Vlaanderen pas vanaf 2018 bevoegd is en dat intussen de provincies nog verantwoordelijk zijn. Als ze dat willen tenminste. De vrouwenraad krijgt blijkbaar nog welgeteld 455 euro per jaar, zo weet Homans ook. “Vrouwenadviesraden zijn alleen nog in Limburg en Vlaams-Brabant actief”, reageert Homans. “Het gaat concreet over het af en toe organiseren van een actie of studiedag, zaken die nu ook al vanuit door Vlaanderen gesubsidieerde organisaties gebeuren. De structuur van deze vrouwenadviesraden overnemen is dan ook niet aangewezen. Ook regionale structuren uitbouwen over alle provincies is niet aan de orde.” 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio