Protest tegen Donald Trump: "No Trump! No KKK! No racist USA!"

Print
In de Verenigde Staten zijn woensdag in verschillende steden honderden tegenstanders van de pas verkozen president Donald Trump op straat gekomen. Dat melden de Amerikaanse media. De manifestanten halen hard uit naar de retoriek van Trump tijdens zijn campagne over immigranten, moslims en andere minderheden.

In New York verzamelden zich duizenden mensen voor de Trump Tower, terwijl honderden anderen samenkwamen in een park in Manhattan. Ze roepen slogans als "Not my president" (niet mijn president, red.).

In Chicago troffen de manifestanten elkaar dan weer voor het Trump International Hotel & Tower. Ze roepen "No Trump! No KKK! No racist USA!" (geen Trump, geen Ku Klux Klan, geen racistisch Amerika, red.). Net als in New York had de politie straten afgezet om de doorgang van de manifestanten te belemmeren. 

Op Twitterbeelden is te zien hoe de bekende Fifth Avenue in New York ingepalmd wordt door de betogers:

Door het protest zijn er ook enorme verkeersproblemen in de grootstad.

"Love not hate"

Ook in de hoofdstad Washington DC kwamen meer dan honderd manifestanten samen, die van het Witte Huis naar het Washington Monument wandelen en "Love not hate" roepen. In Seattle wordt dan weer gescandeerd dat de Amerikanen moeten "opstaan en terugvechten", en wordt opgeroepen tot "solidariteit".

Mensen kwamen ook op straat in San Francisco, Philadelphia, Austin en Boston, en er zouden ook manifestaties volgen in San Francisco en Oakland.

Bij straatprotesten die dinsdagavond al uitbraken in onder meer Oakland en Washington DC pakten de ordediensten enkele mensen op wegens ongehoorzaamheid en vandalisme. 

Trump, die tijdens zijn controversiële campagne regelmatig uithaalde naar minderheden en onder meer stelde dat hij geen moslims meer wil toelaten tot de VS, verklaarde tijdens zijn overwinningstoespraak dat hij de president zal zijn van iedereen.

Vijf mensen neergeschoten in Seattle, niet gelinkt aan Trump-protest

In de Amerikaanse stad Seattle zijn woensdag vijf mensen gewond geraakt bij een schietpartij. Een van de slachtoffers raakte levensgevaarlijk gewond.

In de buurt van waar de schietpartij plaatsvond, passeerde een manifestatie van Trump-tegenstanders, aldus getuigen aan de krant Seattle Times. Volgens de politie van Seattle zou de schietpartij echter niet gelinkt zijn aan de protestmars.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen