“Vermoedelijk 64 burgers gedood bij luchtaanvallen door coalitie in Irak en Syrië”

Print
“Vermoedelijk 64 burgers gedood bij luchtaanvallen door coalitie in Irak en Syrië”

Foto: REUTERS

Bij 24 luchtaanvallen door de internationale coalitie tegen terreurgroep IS, die wordt geleid door de Verenigde Staten, zijn het afgelopen jaar vermoedelijk 64 burgers gedood. Dat heeft het Amerikaanse Centrale Commando woensdag in Tampa gemeld. Er zouden ook acht mensen gewond zijn geraakt.

Mensenrechtenobservatoren hebben de coalitie er al verschillende keren van beschuldigd dat ze bij aanslagen tegen IS ook burgers doodde. Volgens het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vielen er alleen in juli al 50 doden. De Verenigde Staten onderzoeken dergelijke berichten steeds, maar de resultaten daarvan komen vaak pas na enkele maanden naar buiten.

“We hebben teams die er de klok rond mee bezig zijn om te vermijden dat er onbedoeld burgerslachtoffers vallen”, aldus woordvoerder van het Centrale Commando John Dorrian. De onderzoeken naar de 24 luchtaanvallen hebben aangetoond dat de procedures werden gevolgd en dat de nodige voorzorgsmaatregelen werden getroffen.

De VS hebben berekend dat sinds 2014 in totaal al 119 burgers gedood werden en 37 anderen gewond raakten, aldus woordvoerder Josh Jacques, schrijft The Guardian. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International verklaarde in een rapport van vorige maand echter nog dat bij elf aanvallen door de coalitie in de afgelopen twee jaar ongeveer 300 burgerdoden vielen.