paepen op donderdag

OPINIE. De democratie gestorven? Onzin!

Print
OPINIE. De democratie gestorven? Onzin!

Foto: LD

Eigenlijk had ik het vandaag liever niet over de Amerikaanse verkiezingen gehad. Vorige week schreef ik al dat de wereld er na de verkiezingen in de VS niet plots heel anders zou gaan uitzien en dat euforie bij een overwinning van Clinton even ongepast is als zwartgalligheid bij een triomf van Trump. Blijkbaar zijn heel wat mensen het daar niet mee eens. Dat bleek uit de vele tientallen bedenkelijke reacties en andere jammerklachten die ik gisteren te lezen en te horen kreeg. Vandaar dat ik nog wel eens over hetzelfde thema wil schrijven. Een laatste keer. Om het af te leren!

Diverse media lieten ons gisteren geloven dat de overwinning van Trump totaal onverwacht was. Maar is dat echt zo? Was iedereen ervan overtuigd dat Hillary Clinton het moddergevecht zou winnen? De specialisten misschien en de onderzoeksbureau’s die zich goed laten betalen om peilingen uit te voeren. Menig ‘kenner’ gaf Donald Trump inderdaad geen kans om de verkiezingen te winnen. Maar dat zegt vooral veel over het gebrek aan kennis bij die zogenaamde Amerika-watchers, buitenlandcorrespondenten en politieke commentatoren. Ze zijn te veel overtuigd van hun eigen gelijk en hebben daarom te weinig zicht op wat echt leeft bij de (Amerikaanse) bevolking.

Zelfs gisteren nog, uren na de bekendmaking van Trumps overwinning, hoorde ik mensen herhaaldelijk beweren dat Clinton wel degelijk gewonnen heeft, maar dat het ingewikkelde kiessysteem in de VS ertoe heeft geleid dat uiteindelijk een andere kandidaat het heeft gehaald. Iemand schreef zelfs dat gisteren de democratie is gestorven. Onzin natuurlijk.

Zijn al die mensen die het moeilijk hebben om het verlies te accepteren geen even slechte verliezer als hun favoriete kandidaat? Je moet maar durven: je campagneteam en fans naar huis sturen in plaats van ze een laatste speech te geven om ze te bedanken.

Dinsdagavond gaf ik nog een lezing aan beleggers. Ik vertelde hen dat ze er rekening mee moesten houden dat Trump de verkiezingen zou kunnen winnen. Maar dat ze zich daardoor vooral niet van de wijs mochten laten brengen. Trump is geen heilige, maar Clinton evenmin. Ze zou de eerste vrouwelijke president van de VS worden, maar ik stelde me daarbij steeds weer de vraag wat er dan wel zo ‘vrouwelijk’ was aan Clinton. Trump wordt door velen verfoeid omdat hij loog tijdens de verkiezingscampagne. Een politicus die liegt en allerlei verkiezingsbeloftes maakt om ze nadien te breken? Neen, dat hebben we inderdaad nog niet veel meegemaakt. Kuch.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn voorbij. De campagne van Clinton en Trump is afgelopen. Op de sociale media gaan velen er nog mee door. Jammer…