VIDEO. Zo zou wonen op Mars er kunnen uitzien

Dit moet het bouwwerk worden waardoor mensen zullen kunnen overleven op de planeet Mars. Het futuristische huis heeft de vorm van een iglo en bestaat uit aarde die op de planeet zelf wordt gevonden. De woning werd ontwikkeld met de hulp van astronomen en zal donderdag voor het eerst worden onthuld op een expositie in Londen.

Het zal hoogstwaarschijnlijk nog een tijdje duren voor de mens de planeet Mars kan koloniseren, maar wetenschappers zijn al volop bezig met plannen te smeden om die toekomst vorm te geven. Donderdag 10 november opent een expositie in Londen over overleven op de rode planeet. De tentoonstelling wordt georganiseerd met de hulp van gerenommeerde astronomen van het ‘Royal Observatory Greenwich’ en Stephan Petranek, de auteur van het boek ‘Hoe we zullen leven op Mars’.

Volgens het animatiefilmpje zouden de huizen de vorm van een iglo hebben en zijn ze gemaakt van de aarde die op Mars kan worden ontgonnen. Die aarde wordt door middel van microgolven omgevormd tot bakstenen, die samen een drie meter dikke muur vormen. De koepel is volgens experten bestand tegen de barre omstandigheden op Mars en blijft moeiteloos overeind bij lage temperaturen, inslaande meteorieten of kosmische straling. Het is de bedoeling dat er meerdere woningen worden gebouwd, om uiteindelijk een stad te vormen.

De expositie in Londen wordt niet toevallig nu georganiseerd: televisiezender NatGeo lanceert deze week de zesdelige reeks ‘MARS’, een documentaire over de poging van de mensheid om de rode planeet te koloniseren tegen 2033.