Vandaal doet behoefte in biechtstoel Hamontse kerk

Een vandaal heeft de afgelopen drie maanden al drie keer zijn grote behoefte gedaan in de biechtstoel van de Hamontse Sint-Laurentiuskerk. Vorige week ontdekte een moeder met twee kinderen de laatste grote boodschap. De kerkfabriek wil nu zo snel mogelijk camera’s installeren om de dader te ontmaskeren, maar dat blijkt niet zo simpel in een beschermde kerk.

TvD

“Het is vervelend”, zucht Luc Van De Sijpe, de secretaris van de Hamontse kerkfabriek. “Iemand heeft blijkbaar iets tegen de kerk. Wie het is, weten we niet. Maar hij gaat wel een keer per maand hier te biechten. De afgelopen drie maanden heeft hij drie keer zijn grote boodschap achtergelaten in de biechtstoel. Vorige week was de laatste keer.” De moeder en de twee kinderen die de onprettige ontdekking deden, reageerden verontwaardigd en zetten het bericht op Facebook.

In augustus werden er ook vernielingen aangericht in de kerk. “De paaskaars werd vernield, het evangelieboek verscheurd, het pijporgel werd eruit gehaald en er werd zelfs geprobeerd brand te stichten”, vertelt Van De Sijpe. “Die zaken speelden zich af in augustus en we vermoeden dat het hier om andere daders gaat. Wellicht jongeren die niet wisten wat te doen tijdens de vakantie.”

Camera’s

De kerkfabriek heeft van alle vandalenstreken aangifte gedaan bij de politie. Het toezicht in de buurt van de kerk is sindsdien verhoogd, maar tot een opheldering leidde dat nog niet. “Daarom willen we graag zo snel mogelijk camera’s installeren. Met de systemen die er nu zijn, is heel duidelijk te zien wat er gebeurt. Zo hopen we de dader te kunnen herkennen of hem alleszins af te schrikken. Alleen duurt het lang om toelating te krijgen. We zijn een beschermde kerk en dat betekent dat we toestemming moeten vragen aan de Vlaamse overheid om die camera’s te installeren. Dat gaat helaas bijzonder traag. Bovendien is dit voor ons ook een grote investering en dat is niet zo prettig.”

De kerk van Hamont is een van de weinige in Limburg die overdag gewoon open is, maar de deuren buiten de misvieringen sluiten vinden ze in Hamont voorlopig nog geen oplossing omdat nogal wat mensen gebruik maken van de open deur om een kaarsje te komen branden of even te komen bidden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio