Geen finale, wel record voor Belgische shorttrackers in Calgary

Print
Geen finale, wel record voor Belgische shorttrackers in Calgary

Archiefbeeld. Foto: AP

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in het Canadese Calgary waren finaleplaatsen zaterdag te hoog gegrepen voor de Belgische schaatsers.

Hanne Desmet, een net 20-jarige rijdster van Ice Team Antarctica uit Wilrijk, eindigde in de halve finale van de 1.500 meter als vijfde. De vierde plek was voldoende geweest voor de B-finale. Stijn Desmet en Jens Almey slaagden er op deze afstand bij de mannen niet in via de herkansingen de halve eindstrijd te bereiken. Dat lukte Ward Pétré op de 500 meter evenmin.

Toch zit er muziek in het Belgische schaatsen op de korte binnenbaan. Op de openingsdag werd het aflossingskwartet op de 5.000 meter door de derde plaats in de reeksen uitgeschakeld. De tijd van Desmet, Gert-Jan Goeminne, Pétré en Almey (6:47.458) bleek echter wel goed voor een nationaal record. De oude toptijd was sinds 5 februari 2015 in Dresden in handen van Almey, Desmet, Pétré en Mathias Vosté (6:48.827).

Beter dan voorgaande jaren hebben de schaatsers van bondscoach Pieter Gysel zich op dit voor-olympische seizoen kunnen voorbereiden. De jonge mannen profiteerden van de sponsoring van Be Gold. Hanne Desmet kreeg een beurs van de Internationale Schaatsunie (ISU), die de tak van sport in zogeheten kleine schaatslanden met miljoenen probeert te stimuleren. Daardoor waren de afgelopen maanden trainingskampen in achtereenvolgens Jaca (Spa), Font Romeu (Fra), Geleen (Ned) en Calgary mogelijk.