MR roept oud-minister Armand De Decker voor arbitrageraad

Print
MR roept oud-minister Armand De Decker voor arbitrageraad

Armand De Decker (MR). Foto: BELGA

MR-coryfee Armand De Decker moet voor de verzoenings- en arbitrageraad van zijn partij verschijnen. De Decker ligt onder vuur nu Le Soir en Mediapart met documenten komen die aantonen dat hij een centrale rol heeft gespeeld in de corruptiezaak rond miljardair Patokh Chodiev.

Ex-senaatsvoorzitter en minister Armand De Decker (MR) heeft wel degelijk een centrale rol gespeeld in de corruptiezaak rond de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Dat schrijven Le Soir en de website Mediapart zaterdag op basis van Belgische en Franse gerechtelijke documenten, waarin de naam van Armand De Decker verschijnt.

Volgens de documenten zou De Decker in 2011 samen met Chodievs advocaat Catherine Degoul naar Kortrijk getrokken zijn om thuis bij de toenmalige minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) te bemiddelen voor Chodiev. Die was amper twee dagen daarvoor doorverwezen naar de correctionele rechtbank van Brussel voor witwassen en schriftvervalsing.

Twee dagen na de ontmoeting in Kortrijk kwam De Decker, alweer samen met meester Degoul, opnieuw bemiddelen bij De Clerck, maar dan op het kabinet-Justitie, om de veelbesproken afkoopwet zo snel mogelijk door het parlement te loodsen. Twee dagen later werd het wetsvoorstel ingediend.

Ereloonnota weg

Voor zijn tussenkomst werd De Decker volgens Le Soir en Mediapart vergoed met ruim 740.000 euro voor 350 gepresteerde uren als advocaat, hoewel er daarvan nooit een ereloonnota is teruggevonden.

De partij van De Decker, MR, heeft nu ook vragen bij die nieuwe elementen. “Armand De Decker zal door de verzoenings- en arbitrageraad van de partij uitgenodigd worden om toelichting te geven bij die nieuwe elementen”, zegt de partijwoordvoerder aan RTBF. Die raad beslist de deontologische kwesties rond mandatarissen en leden van de partij. Een exacte datum is er nog niet, maar de raad zou ergens begin volgende week samenkomen.

“Wij laten justitie verder haar werk doen”, voegt de partij nog toe.

Hoe zit die zaak-Chodiev in elkaar?

Het Brussels gerecht heeft zich vastgebeten in het onderzoek naar de manier waarop de afkoopwet in 2011 tot stand is gekomen. Toenmalig minister De Clerck, tegenwoordig voorzitter van Proximus, werd zelfs verhoord.

MR roept oud-minister Armand De Decker voor arbitrageraad
Patokh Chodiev. Foto: BELGAIMAGE

Onderzoekers en magistraten namen in het archief van het parlement ook al tal van documenten mee over hoe de wet tot stand is gekomen. Patokh Chodiev was in juni 2011 de allereerste in België die gebruik kon maken van de pas goedgekeurde en omstreden wet over de verruimde minnelijke schikking. De miljardair sloot een akkoord met het Brusselse parket-generaal, betaalde 23 miljoen euro en kocht zo zijn dreigend proces af.

Chodiev was sinds 1995 samen met twee andere Kazachse oligarchen verwikkeld in een zaak van witwassen en schriftvervalsing rond gas- en elektriciteitsbedrijf Tractebel. De zaak bleef aanslepen en de Brusselse raadkamer had de drie zelfs naar de rechtbank verwezen.

Met hulp van Sarkozy

Maar in 2010 had Chodiev geluk. De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy sloot een akkoord met de Kazachse president Nursultan Nazarbayev: het Franse bedrijf Eurocopter, tegenwoordig Airbus Helicopters, mocht 45 toestellen leveren aan Kazachstan. Volgens een geheim rapport van Elysée-vertrouweling Etienne des Rosaies dat twee jaar geleden is uitgelekt in de Franse satirische krant Le Canard Enchainé, zou Sarkozy in ruil beloofd hebben dat hij druk ging uitoefenen in de zaak van de drie met de president bevriende Kazachse oligarchen die in België problemen hadden met justitie.

De toenmalige MR-senator Armand De Decker, die ook advocaat van Chodiev was, zou er vervolgens in België op vraag van de Fransen met succes voor gezorgd hebben dat de wet sneller dan voorzien door het parlement werd gejaagd. En zo werd Chodiev de eerste die er kon van profiteren.