Djokovic onttroond

Murray is de nieuwe nummer 1 en haalt meteen zwaar uit naar dopingzondaars

Print
Murray is de nieuwe nummer 1 en haalt meteen zwaar uit naar dopingzondaars

Murray kan juichen. Hij is de nieuwe nummer 1. Foto: Photo News

Andy Murray (ATP 2) stoot de Serviër Novak Djokovic van de eerste plaats op de nieuwe ATP-ranking die maandag gepubliceerd wordt. Murray moest het in de halve finales in Parijs-Bercy opnemen tegen Milos Raonic (ATP 5), maar de Canadees gaf forfait.

Raonic sukkelt met een beenblessure en moet verstek geven. Daardoor is Murray zonder te spelen de nieuwe nummer één van de wereld. Djokovic stond sinds juli 2014 onafgebroken bovenaan de ATP-ranking, maar moet die plek nu na in totaal 223 weken prijsgeven. De Serviër werd vrijdag uit het Masters 1.000-toernooi van Parijs-Bercy (hard/3.748.925 euro) gekegeld. In de kwartfinales verloor hij in twee sets met 6-4 en 7-6 (7/2) van Marin Cilic (ATP 10).

Murray zal het in de finale niet opnemen tegen de Kroaat, maar tegen John Isner (ATP 27). Het Amerikaanse opslagkanon klopte in de halve finales negende reekshoofd Cilic in twee sets met 6-4 en 6-3. De wedstrijd duurde 1 uur en 12 minuten. In de achtste finales was Cilic nog de boeman voor David Goffin (ATP 12).

“Het was nooit echt mijn doel"

Murray wordt op 29-jarige leeftijd de oudste nieuwe nummer een sinds de Australiër John Newcombe in 1974 als 30-jarige de eerste plaats op de wereldranglijst inpalmde. De eerste keer dat Murray op de tweede plaats van de ATP-ranking terechtkwam, dateert al van augustus 2009.

“Het was nooit echt mijn doel nummer een van de wereld te worden”, liet Murray in Parijs optekenen. “Het is een werk van lange adem. Het gaat niet om één wedstrijd, het is de samenvatting van een heel seizoen hard werken.”

De Schot is al maanden in grootse vorm en won liefst 45 van zijn laatste 48 wedstrijden.
Murray won in zijn carrière 42 ATP-titels, waarvan 7 dit seizoen. Hij triomfeerde ook op Wimbledon in 2013 en 2016 en pakte de eindzege op het US Open in 2012. Daarbovenop won hij het tennistoernooi op de afgelopen twee Olympische Spelen, in Londen in 2012 en in Rio afgelopen zomer. Vanaf volgende week zondag zal Murray tijdens de ATP World Tour Finals in Londen voor het eerst als nummer een van de wereld op het veld staan.

Meteen stevige uithaal naar dopingzondaars

De nieuwe nummer één heeft meteen ook stevig uitgehaald naar tennissers die zich schuldig maken aan dopinggebruik. Murray vindt het naïef om te denken dat de tenniswereld vrij is van doping, dat vertelde hij zaterdag in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

“Wanneer iemand vals speelt, dan moet hij gestraft worden. We hebben niet het recht om te zeggen dat het maar bij een keer zal blijven”, verklaarde de 29-jarige Murray aan het Duitse dagblad. “Het zou naïef zijn om te denken dat onze sport proper is. Dat is namelijk geen enkele sport. Van zodra er iets gebeurt en er een probleem is, mogen we ons niet verstoppen. Als er iemand vals speelt, dan moet dat gezegd worden. Het zou goed zijn als we meer en vrijuit over deze zaken zouden spreken.”

Murray werd in het begin van het jaar nog stevig bekritiseerd door Boris Becker, de Duitse coach van Novak Djokovic. Murray verklaarde toen dat hij twijfels had bij meerder tegenstanders, een uitspraak die bij Becker in het verkeerde keelgat schoot. .