Grote Twee gaven forfait

Tom Meeusen grijpt zijn kans en wint Waaslandcross na knappe solo

Print
Tom Meeusen grijpt zijn kans en wint Waaslandcross na knappe solo

Foto: photonews

Tom Meeusen heeft de Waaslandcross in Sint-Niklaas gewonnen na een knappe solo. Dit jaar was de veldrit niet langer opgenomen in een regelmatigheidscriterium, waardoor heel wat toppers forfait gaven. De 27-jarige Kempenaar van Telenet-Fidea maalde daar echter niet om. Integendeel, hij profiteerde optimaal en stak zijn eerste zege van het seizoen op zak. Enkel Rob Peeters kon nog even voor wat spanning zorgen maar moest op respectabele afstand tevreden zijn met de tweede plaats.

Wereldkampioen Wout Van Aert was er niet bij, net als de Nederlanders Mathieu van der Poel en Lars van der Haar en in laatste instantie ook Klaas Vantornout. Zij kozen voor een dagje extra rust in hun drukke programma en zetten alles op de cross van zondag: de derde manche van de Superprestige in Ruddervoorde. Een kans dus voor de rest om in Sint-Niklaas nog eens te proeven van de overwinning.

Pech voor titelverdediger

Vorig jaar ging de zege in Sint-Niklaas naar Laurens Sweeck en de titelverdiger dook ook als eerste het veld in maar al even snel stond hij te voet met een kettingprobleem, waardoor hij vanop de laatste plaats moest hervatten en zo zijn winstkansen meteen in rook zag opgaan. Toch zou hij de cross nog uitrijden.

Het parcours werd voor deze dertiende editie onder handen genomen met enkele zware zandstroken. Kersvers Europees kampioen Toon Aerts bepaalde aanvankelijk het tempo maar Tom Meeusen, Tim Merlier, Rob Peeters en Jim Aernouts volgden in zijn spoor. Voor Meeusen ging het niet snel genoeg en de Kempenaar van Telenet-Fidea trok na een kwartiertje al alleen op avontuur.

Tweestrijd

Halfweg koers kwam Rob Peeters echter opzetten en met nog vier ronden af te leggen had Meeusen nog acht seconden voorsprong. De groep Vanthourenhout-Aerts-Pauwels volgde al op meer dan een halve minuut en zo werd het een tweestrijd tussen Meeusen en Peeters.

Meeusen bleef echter onverstoord door het zand ploegen en breidde zo zijn voorsprong al snel weer uit tot een vijftiental seconden. De veer brak bij Peeters, waardoor Meeusen solo naar zijn eerste zege van het seizoen afstevende. In de laatste rechte lijn had een duidelijk opgeluchte Meeusen de tijd om zijn fans uitgebreid te groeten. Rob Peeters werd tweede, met Toon Aerts was ook de derde plaats voor Telent-Fidea en de vierde plaats was weggelegd voor Dieter Vanthourenhout

Herbeleef hier de Waaslandcross fase per fase!

Uitslag:

1. Tom Meeusen
2. Rob Peeters
3. Toon Aerts
4. Dieter Vanthourenhout
5. Tim Merlier
6. Michael Vanthourenhout
7. David Van der Poel
8. Jens Adams
9. Jim Aernouts
10. Gianni Vermeersch